Quantcast
Парламентът се сети да търси шеф на КПКОНПИ | СЕГА
facebook
twitter

България

Парламентът се сети да търси шеф на КПКОНПИ

Пламен Георгиев най-сетне събори незаконните навеси на терасата си и ще подобрява испанския си
537
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

В един ден бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев се зае с премахването на незаконните навеси на огромната си тераса към тризонета в София, а управляващите след 3-месечно забавяне и прехвърляне на топката най-накрая се сетиха и стартираха процедурата за избор на нов председател на КПКОНПИ. Парламентарните препирни около наследника на Георгиев ще започнат след местния вот, а очакванията са изборът да се случи до края на ноември.

Разрушаването на почти 60 кв. м от постройките идва след ултиматума на премиера Бойко Борисов да оттегли жалбата си от съда, в противен случай няма да отиде консул във Валенсия, след като в края на юли точно заради "Терасагейт" подаде оставка. Почти веднага пък инкогнито и набързо Министерският съвет го изпрати като генерален консул в испанския град.

Георгиев се вслушал в нареждането на Борисов и веднага наел работници да демонтират навесите, единият от които е барбекю. "Информация за събарянето получихме от медиите. Очакваме, когато Георгиев приключи с премахването на незаконния строеж, да ни информира, за да дойдем да констатираме и да приключим случая”, коментира пред Би Ти Ви Михаил Джурджин, началник на контрола по строителството в "Слатина".

Сега пред Пламен Георгиев не би трябвало да има спънки да замине консул в топла Валенсия, където според испански медии ще получава около 3300 евро месечно без средствата за семейството му. Там той едва ли ще бъде посрещнат особено топло, като се има предвид отпорът от българската общност, който организира петиция срещу назначаването му, която е подкрепена от хиляди. Основната причина е начинът, по който Георгиев бе спуснат от кабинета, скандалите около него и нивото на владеене на испански език, което е само B1, далеч от професионалното (C1 и C2). 

"Няма изискване генералният консул да говори езика на приемащата държава, имаме редица дипломати, които не говорят езика на държавата, в която са, стига да знаят други два. Той знае руски и английски език. Пое ангажименти да напредне бързо и с испанския език", коментира наскоро външният министър Екатерина Захариева, като заяви, че Георгиев имал нужните качества за консул във Валенсия.

Както "Сега" наскоро писа, управляващите забавиха с около 3 месеца процедурата по избор на наследник на Георгиев начело на КПКОНПИ. В четвъртък обаче ресорната парламентарна комисия одобри процедурните правила за номиниране на кандидати и избор. Председателят й Борис Ячев (НФСБ) даде заявка, че процесът може да приключи до 20 ноември.

Според одобрените изисквания Антон Славчев, който в момента е и.д. шеф и също стана част от "Терасагейт", не може да бъде избран за председател, тъй като няма необходимия стаж от 10 г., както и не е с юридическо образование, както се изисква по закон, коментира още Ячев.

Приетите от комисията правила трябва да бъдат утвърдени в пленарната зала след ваканцията за местните избори, депутатите имат срок от 14 дни да предлагат кандидатите. След това до 7 дни номинираните представят необходимите документи, включително и декларация за имущество и конфликт на интереси и концепция за работата на комисията. Следва изслушване в ресорната комисия, а гласуването ще е в пленарната зала.

Изборът на шеф на КПКОНПИ е с обикновено мнозинство, т.е. с поне половината от гласовете на депутатите. За избран се счита кандидатът, който събере най-много гласове. Мандатът му ще свърши заедно с мандата на сегашната комисия, който е шестгодишен и тече от пролетта на 2018 г.

ОТКРИВАНЕ

В същото време външният министър Екатерина Захариева откри в четвъртък новото генерално консулство в Барселона. Генерален консул ще е Цветелин Цолов, който досега ръководеше консулството във Валенсия и на чието място отива Пламен Георгиев.

РАЗРАБОТИХА СЕ

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е установила конфликт на интереси при бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради къщата за гости край Сандански, финансирана с европари по програмата за селските райони, но използвана като частна вила. Решението идва само няколко дни, след като прокуратурата го предаде на съд за "неправомерно получаване" на средствата за къщата.

Все още няма коментари

Още

Парламентът събра кворум с участието на депутати в карантина

11.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2035 23
Депутатите забраниха наргилетата и електронните цигари на децата

11.11.2020

506 2
ГЕРБ и патриотите мобилизират и депутатите в карантина за кворума

06.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1723 20

Влез или се регистрирай за да коментираш