Quantcast
Новите ковид мерки засега не обхващат изборите на 14 ноември | СЕГА
facebook
twitter

България

Новите ковид мерки засега не обхващат изборите на 14 ноември

Повечето членове на секционни комисии са били планово ваксинирани преди вота на 4 април, напомни говорителят на ЦИК Росица Матева
636
 БГНЕС
Росица Матева

Към момента няма изискване за сертификат за лицата, ангажирани в предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември. Така отговори Росица Матева – говорителят на Централната избирателната комисия (ЦИК), на журналистически въпрос.

На 6 октомври министърът на здравеопазването и главният държавен здравен инспектор са утвърдили указанията за провеждане на изборите в условията на пандемия. Те не се различават от инструкциите, които здравните власти издадоха за предишните избори на 11 юли т.г., посочи Матева. Заповедта на министър Кацаров, съдържща новите ковид мерки, не обхваща изборния процес. Ако ситуацията се промени драстично и се наложи въвеждането на допълнителни мерки, засягащи и провеждането на вота 2 в 1, надяваме се, че ще ще бъдат обсъдени с ЦИК, допълни говорителят.

Матева напомни, че голяма част от членовете на секционни избирателни комисии (СИК), които са пожелали да се имунизират, са били планово ваксинирани още преди изборите на 4 април т.г. Затова сега ЦИК не е взимала нарочно решение за нова ваксинация.

Машинно гласуване

Във вторник е подписан договорът между ЦИК и "Сиела Норма" за доставката на допълнителните 1600 устройства за гласуване, съобщи говорителят. Така в 2119 секции ще бъдат поставени по две машини, за да се гарантира, че няма да има забавяне при гласуването. В 9398 избирателни секции ще има по една машина.

Контролните разписки, които устройствата разпечатват при всеки подаден глас, ще бъдат с различна дължина за двата избора, като за парламентарния вот ще бъдат по-дълги. И двете разписки обаче ще се пускат от избирателите в една и съща кутия. 

Гласуване в чужбина

На 19 октомври приключи подаването на заявления за гласуване от български граждани извън страната. Получени са 56 668 заявки, макар че е възможно броят им да се увеличи още малко през следващите дни, тъй като не са преброени някои, които са събрани в задграничните ни представителства. До 23 октомври ще бъде определен броят и местата на секциите по света.

 

Още

Нови нередности около машинния вот изнервиха ЦИК

03.12.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1993
Починалите от коронавирус намаляха до под 100 за денонощие

02.12.2021

2374
Радев засега ще държи юмрука си в джоба

01.12.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3687