Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нинова повежда бившите си депутати и към следващия парламент

Соцлидерът планира да възпроизведе групата на БСП в 48-ото НС почти без промени и в 49-ото

24 Февр. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Корнелия Нинова

Почти цялата парламентарна група на БСП в предното Народно събрание вероятно ще се пренесе и в следващото. Причината е, че соцлидерът Корнелия Нинова е подсигурила на мнозинството от бившите си депутати водачески места в листите на столетницата за предстоящите избори на 2 април. Това са най-преданите й хора. Червената група в миналия парламент наброяваше едва 25 души, а лидерските места в листите са 31, така че не се очакват непознати лица сред депутатските банки вляво.

Самата Нинова отново е запазила за себе си две места – в Благоевград и в столичния 25-и район, където водеше и на предния вот. Драгомир Стойнев, бившият енергиен министър в кабинета "Орешарски", този път е двойно подсигурен – ще води не само в Пазарджик, където беше на предните избори, но и в Габрово.

С двоен шанс пак разполага и бившият външен министър и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин. На изборите през октомври м.г. той поведе социалистите в Пловдив-град и в Ямбол, а сега – във Велико Търново и в Ямбол. Преместването му в старопрестолния град за тези избори е заради Явор Божанков. Последният неизменно се състезаваше от Велико Търново, но сега премина към ПП-ДБ и Вигенин изглежда е пратен да компенсира липсата. Самата Нинова спомена на брифинг днес следобеда, че сред партийното ръководство е имало спорове кого да поставят начело на великотърновската листа, но предложението й това да бъде Вигенин е надделяло.

Сред привилегированите, получили по две водачески места, е Иван Иванов, също близък до Нинова ексдепутат от "постоянното присъствие", който е начело на листите в Русе и Шумен. Както и Борислав Гуцанов – във Варна и Търговище.

Всъщност 18 от водачите на кандидатски листи сега бяха депутати от БСП и в предното Народно събрание. Петима от тях водят по две листи. Още няколко човека, които са били парламентаристи преди, но не се класираха за последното Народно събрание, отново повеждат – Борис Цветков (Перник), Георги Михайлов (Смолян), Филип Попов (Видин), Стоян Мирчев (Монтана). Това обяснява и практическата липса на свежи лица. Или поне такива, които не са били досега депутати.

Трите столични района са запазени, както се очакваше, за Христо Проданов (23-ти), Георги Свиленски (24-ти) и Корнелия Нинова (25-и), които ги оглавяваха и на предните избори. По въпроса имаше кратка вътрешна схватка с бунтовното БСП-София, което първоначално беше избрало собствени фаворити за трите листи. В крайна сметка обаче, надделяло е правилото, че "Позитано" 20 определя водачите и столичните социалисти са се подчинили.

 

Ето и всички водачи на листи:

Благоевград - Корнелия Нинова

Бургас - Петър Кънев

Варна - Борислав Гуцанов

Велико Търново - Кристиан Вигенин

Видин - Филип Попов

Враца - Атанас Зафиров

Габрово - Драгомир Стойнев

Добрич - Мая Димитрова

Кърджали - Жени Стайкова

Кюстендил - Бойко Клечков

Ловеч - Ирена Анастасова

Монтана - Стоян Мирчев

Пазарджик - Драгомир Стойнев

Перник - Борис Цветков

Плевен - Румен Гечев

Пловдив - Иван Петков

Пловдив-област - Манол Генов

Разград - Наско Анастасов

Русе - Иван Иванов

Силистра - Иво Атанасов

Сливен - Деян Дечев

Смолян - Георги Михайлов

София-23МИР - Христо Проданов

София-24МИР - Георги Свиленски

София-25МИР - Корнелия Нинова

София-област - Иван Ченчев

Стара Загора - Георги Гьоков

Търговище - Борислав Гуцанов

Хасково - Атанас Зафиров

Шумен - Иван Иванов

Ямбол - Кристиан Вигенин

 

ПОДГОТОВКА ЗА РЕФЕРЕНДУМ

Хората на Нинова са решили сериозно да подхванат инициативата си за провеждане на национален референдум срещу "джендър образованието в училищата", както се изразяват. Вече е създаден инициативен комитет, съобщи на брифинга днес водачът на БСП. В него влизат треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева, издателят Иван Гранитски, журналистът Иван Гарелов и др. Тепърва на "Позитано" 20 ще умуват как да формулират въпроса, който да се постави на допитването.

Ключови думи:

Корнелия Нинова, БСП, листи

Още по темата