facebook
twitter

България

“Невинната” Община Варна все пак бе осъдена за наводнението от 2014 г.

208
Архив СЕГА
Наводнението в "Аспарухово" през 2014 г. причини истински апокалипсис.

Оневинената от прокуратурата управа на Община Варна все пак бе осъдена за наводнението в квартал “Аспарухово”. В бедствието през 2014 г. загинаха 13 души. Осем намериха смъртта си под руините на една къща. Именно собственичка на имота сега успя да издейства в гражданско дело обезщетение за имуществени и неимуществени вреди. Стойността на уважените искове e около 24 000 лв., а решението на варненския районен съд е обжалвано на втора инстанция.

Макар да е висящ, казусът е доста интересен. При разследването на трагедията и техническата експертиза, и прекратеното впоследствие прокурорско производство стигнаха до извода, че макар да са налични множество негативни фактори (непочистено дере, незаконно строителство и т.н.), няма конкретна причина, довела до целия ужас. Така виновен остана единствено дъждът. Сега обаче съдът предпочете да не се концентрира върху природните сили, а върху (не)свършеното от общинската управа.

Така например в решението си съдът е констатирал, че бездействията на кметството относно дерето са “довели като пряка и непосредствена последица настъпването на твърдените от ищцата вреди”. Отделно от това е неглижирано мнението на общинските адвокати, че имотът е незаконно построен. По този въпрос съдът казва: “Дори да се приеме, че действията на ищцата по изграждане на къщата без строителни разрешения и на границата с процесното дере са незаконосъобразни (…), именно ответната община е осъществила бездействие по упражняване контрол досежно незаконно изградените постройки и предприемане на действия по събарянето им. Това поведение на ответната община също е действие на виновно неизпълнение на задълженията за осигуряване поддръжката на отводнителното съоръжение”. В крайна сметка с обезщетенията с лихвите са изчислени на 23 773 лв., постановени са и 1500 лв. разноски на ищцата.

В общ план обаче Община Варна може да се похвали с успех в съдебната зала при процеси след наводнението. Седем дела, заведени срещу заповедите от кризисния щаб за събаряне на къщи, са окончателно спечелени. 

Все още няма коментари

Още

Уличен инцидент припомни за проблемите на незрящите хора

19.07.2019

Диян Иванов

92
Село излиза на протест, ако община Варна не ремонтира улиците му

17.07.2019

1077 3
Нинова бе унижена във Варна след „чистката“

16.07.2019

15488 40

Влез или се регистрирай за да коментираш

×