Quantcast

Медия без
политическа реклама

Назначенията на 10 бъдещи посланици очакват съгласието на чужди правителства

31 Окт. 2018ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Румен Радев

Президентът Румен Радев е готов да издаде укази за назначаването на 10 нови посланици, предложени от Министерския съвет, но само след като те бъдат одобрени от приемащите ги страни. Това съобщиха от администрацията на държавния глава пред в. „Сега“.

През 2018 г. изтичат мандатите на десетки представители на българската държава зад граница. Назначението на техни заместници обаче се забави, за което властите се оправдаха с европредседателството, продължило до средата на годината. Последната рокада в нашия дипломатически корпус в чужбина беше през юли. Тогава със съгласието на правителството Радев освободи посланика в Москва Бойко Коцев и назначи на негово място своя секретар по външната политика Атанас Кръстин.

В края на септември Министерският съвет предложи на държавния глава да издаде укази за назначаването на 10 посланици. Това обаче все още не се е случило. От „Дондуков“ 2 увериха, че няма никакъв проблем с дипломатите, но първо трябва да бъде получено официално съгласие - т.нар. агреман - от страните, в които те ще работят.

Сред тази група изпъква Димитър Абаджиев, избран да представлява страната ни в Саудитска Арабия. Той е единственият, който не е дипломат от кариерата. Абаджиев е бивш десен политик, който премина към дипломатическа служба - беше представител на България в борда на газовия проект „Набуко“, генерален консул в Шанхай и посланик в Словения. Като аргумент за номинацията му кабинетът „Борисов“ изтъкна, че е бил поканен да участва в инвестиционен форум в Саудитска Арабия през миналата година. През тази година много западни политически и бизнес лидери отказаха да посетят форума заради убийството на журналиста Джамал Кашоги. Абаджиев обаче отиде - „в лично качество“, както побърза да изтъкне нашето външно министерство.

За Македония се очаква да замине дипломатът от кариерата Ангел Ангелов - бивш посланик в Босна и Херцеговина, а понастоящем шеф на дирекция „Югоизточна Европа“ във външно министерство. Дълга кариера във ведомството има и кандидатът за български представител в Украйна Костадин Коджабашев, който сега оглавява Генерална дирекция „Двустранни отношения“.

Бившият ръководител на посолствата в Либия и Египет Румен Петров става посланик в Алжир. Дипломатът Генка Георгиева отива в Хърватия. Временно управляващият посолството във Виетнам Маринела Петкова сега ще го поеме за постоянно. Светлан Стоев, който е начело на дирекция „Държавен протокол“ в МВнР, заминава за Дания. Елеонора Димитрова, шеф на министерския пресцентър, ще представлява страната ни в Индия. Размирният Афганистан очаква кариерния дипломат Иван Котов. Боян Белев, който освен дипломат е бил и университетски преподавател, заминава за Бейрут.

Още по темата