Медия без
политическа реклама

Можем да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

С Who targets me следим изкъсо политическата реклама

10 Май 2024
Под 5% е успеваемостта на Meta да разпознае кога някой прикрито представя една политическа реклама чрез Фейсбук.
Pixabay
Под 5% е успеваемостта на Meta да разпознае кога някой прикрито представя една политическа реклама чрез Фейсбук.

Инструментът Who targets me позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи.

"Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа реклама подават определено съдържание на потребителите. Това е проблем, който се изостри рязко през последните години".

Това обясни пред БНР Радослав Стоянов, съпредседател на Управителния съвет на Българския хелзинкски комитет, който е част от мрежата Liberties – организацията, разработила това браузър разширение.

"От една страна политическите партии се научиха как да правят това. От друга страна прокремълската пропаганда всъщност показа, че може успешно да ползва Meta. Оказва се, че Meta – компанията, собственик на Фейсбук, има сериозни затруднения в това да разпознава прикритата политическа реклама. Наскоро една организация, която се занимава с дигитални разследвания, установи, че под 5% е успеваемостта на Meta да разпознае кога някой прикрито представя една политическа реклама чрез Фейсбук", подчерта той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Стоянов напомни, че в социалните мрежи всички доброволно даваме свои данни. Възможността те да се използват за безкрайно много неща е проблемът, с който се сблъскваме, особено в контекста на политическата реклама, отбеляза той и посочи, че това е една огромна тъмносива зона, както и че ние допускаме това отвличане на демокрацията и на нашето съзнание по този начин.