facebook
twitter

България

“Мерките” в разгара на лятото не спират касапницата по пътищата край морето

Трасетата във Варненска и Бургаска област са все така най-опасни
1 118
Часове след катастрофата гледката по новия варненски булевард "Васил Левски" бе зловеща. Снимка: Фейсбук група "Виждам те КАТ - Варна"

Многото “мерки”, които постоянно увеличаващите се институции вземат срещу войната по пътищата, не дават резултат край морето, сочи статистиката от последните дни. Миналия петък във Варна представители на местната власт се събраха на съвещание под егидата на учредената през зимата Държавна агенция за пътна безопасност и излязоха с “идеи”, но ден по-късно се случи брутална катастрофа на новопостроения булевард “Васил Левски”. По същото време и в Бургас се взе решение за засилен полицейски контрол на пътя до Царево. Но тежка катастрофа вчера, за щастие без жертви, затвори трасето от областния център до Приморско. През уикенда не се мина и без сериозно произшествие с мотоциклетисти по пътя Варна - Бургас.

Съвещанието във Варна, на което участие взе и председателката на новата агенция Малина Крумова, реши на възлови места да се полага маркировка, да се изсича растителност, да се активира видеонаблюдение и т.н. Но то предизвика недоумение сред варненци в няколко направления. Първо, проведе се след преполовяването на туристическия сезон, почти постфактум, а именно в този период от годината са масови катастрофите. Второ, дейности като кастрене, маркиране, изграждане на мантинели и т.н. в разгара на лятото завишават риска сами по себе си. През юли например поставянето на мантинела по пътя Варна - "Златни пясъци" предизвика огромни затруднения за водачите. Трето, на съвещанието бе подмината темата с премахването на пешеходни пътеки, до което прибегна варненската управа наскоро, макар че повечето произшествия са причинени от висока скорост. Много е спорно дали подобни "улеснения" за шофьорите намаляват инцидентите. На практика реална статистика, която да отчита причините за инцидентите, няма.

Всичко това се случва на фона на пределно ясни данни: пътят Варна - Бургас няколко пъти през последните години бе обявяван за най-опасния в страната; във Варненска област жертвите през настоящото полугодие на ПТП са 24 спрямо 14 за миналата година;  в Бургас също бе отбелязан ръст на катастрофите през 2018 г.

 

ШОК И УЖАС

Вчера стана ясно, че състоянието на 22-годишното момиче, което пострада при катастрофата на новия варненски булевард, е стабилизирано. Не така обаче стояха нещата с двамата й млади спътници, животът им бе под въпрос. Катастрофата шокира Варна, защото след нея автомобилът на пътуващите бе смачкан като хартия. Полицията съобщи, че водачът (25-годишен от Сливен) се движел с несъобразена скорост, загубил контрол и се блъснал в стената на една от пасарелките.

Ключови думи:

Варна, Бургас, катастрофи
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кална вода се излива на Офицерския плаж във Варна

04.07.2020

5387 17
Майката на обвинения в тероризъм: Снимките са просто поза

04.07.2020

578 7
Задържаният за тероризъм в Бургас не е имал намерения за България

02.07.2020

Обновена

4413 20

Коментари

Върлаам
снимка на Върлаам

Писах :конфискация и каторга са пътя срещу нагли и нарушители.

А не убити двама млади на тротоара - нищо

Убити двама пътни работници от дъщерята на пършевицата- нищо

А някакъв украинец убива 1 работник при Необозначено и не обесопасено място на пътя з а ремонт,не успява да спре -15 години.

турци и румънци карат без винетки- нищо.

Стоф

По пътищата се движат голям брой идиоти. Това е основната причина за проишествията. 

Invisible

    Така е.

     И поради това плащаме заплати на десетки хиляди да извършват контрол и да наказват.

    Но те май само вземат заплати.

торбаЛан

Шофьорите са идиоти, защото цялата организация на поставяне на знаци и контрол е идиотска. С какво ще допринесе за намаляване на нарушенията позиционирането на екип на КАТ зад някой знак "40" и дебнене кой ще мине оттам с 55? Или като как знакът "Забранено изпреварването", поставен на шестлентов път се възприема от шофьори? А ограничение 50 на извънградски път с проектна скорост 100 км/ч? Ограничение 90 на магистрала, чиято лява лента позволява движение с максимално допустима за участъка скорост от 140? А десетките, да не кажа стотици ограничителни знаци, поставени по пътя от София за Видин?

dobadoba

Нищо не се споменава за културата на шофиране, ключова в случая.

Същи и ни вопъл, ни стон за АМ Черно Море, ще я бъде ли някога?..

⚓️

Energyx2

Да вметна само, че мястото и вида на пътните знаци не се определят от КАТ, а от съответните комисии по безопастност на движението...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×