Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ не откри връзка между Радеви преди брака им

Проверката за конфликт на интереси в президентското семейство се сведе само до две плащания на извънреден труд

Румен Радев е назначил преди повече от 3 години Десислава Ганчева за пиар на ВВС и поради изтекла давност КПКОНПИ не може да се произнесе.
БГНЕС
Румен Радев е назначил преди повече от 3 години Десислава Ганчева за пиар на ВВС и поради изтекла давност КПКОНПИ не може да се произнесе.

Няма конфликт на интереси при президента Румен Радев заради назначението на бъдещата му съпруга като пиар на ръководените от него Военновъздушни сили. Това е приела антикорупционната комисия (КПКОНПИ), става ясно от регистъра на решенията й. Радев беше проверяван в качеството му на командир на ВВС, какъвто беше преди избора му за държавен глава през есента на 2016 г. Той е поредният висш държавник, който излиза чист от проверка за конфликт на интереси.

Производството на Радев е образувано по сигнал, в който се твърди, че докато е ръководил ВВС, той е назначил Десислава Генчева (в момента Радева) за пиар, въпреки че по правилник този пост трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя. Освен това ВВС плащали наем на жилище в София, в което Румен и Десислава Радеви живеели заедно. Другата част от сигнала е за сделка на президента от 2010 г., когато той е купил апартамент от 143 кв. м в столичния квартал "Гео Милев" за 168 хил. лв. През 2005 г. пък Радев е купил ведомствено жилище от Министерството на отбраната, като едновременно с това е ползвал под наем втори служебен апартамент.

КПКОНПИ е установила, че през 2011 г. Десислава Генчева е била назначена на работа във Военновъздушните сили като "старши експерт" в сектор "Финанси" от генерал-майор Константин Попов. С последвало допълнително споразумение към трудовия договор през ноември 2014 г., когато главнокомандващ на ВВС вече е Румен Радев, Генчева започва да отговаря и за връзките с обществеността, като изпълнява функциите на “старши експерт“ в Канцеларията на командира на ВВС. Тя остава на този пост до 2016 г., когато са прекратени трудовите ѝ правоотношения. В решението на комисията се отбелязва още, че през 2016 г. съпругата на Радев два пъти е положила извънреден труд, за което е получила допълнително възнаграждение.

В крайна сметка единствено разпорежданията на Румен Радев да се заплати извънредният труд на Генчева са били обект на проверка за конфликт на интереси. КПКОНПИ констатира, че назначаването на Десислава Генчева като пиар на ВВС се е случило преди повече от три години. Така е изтекла давността за разглеждане на казуса. Във връзка със заповедите на Радев от май 2016 г., с които ВВС изплаща извънредния труд на Генчева, комисията посочва, че не е открила свързаност между двамата. "От събраните по преписката доказателства не се установи Румен Радев и Десислава Радева да са живели на един и същ адрес и да имат общи деца за проверявания период", пише в решението на КПКОНПИ. Поради това комисията приема, че липсва частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията по служба от страна на Радев.

СДЕЛКИ

Производството по останалата част от сигнала, засягаща сделките на държавния глава, е прекратено. Комисията отбелязва, че през 2005 г., когато той е ползвал под наем апартамент на МО и е закупил друг от ведомствения жилищен фонд, Румен Радев не е заемал висша публична длъжност. КПКОНПИ изтъква, че когато въпросните сделки са сключвани, дори не имало правна норма, свързана с конфликта на интереси, която да може да бъде приложена, тъй като старият Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) влиза в сила през 2009 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата