Медия без
политическа реклама

Комисии без шефове ще има в парламента

04 Май 2023
БГНЕС

Лидерите на ПГ единодушно решиха да отпушат работата на парламентарните комисии. 25-те комисии да бъдат формирани още утре, но поне една седмица няма да имат председатели. Неофициалната причина за това - чака се да формирането на парламентарно мнозинство, което да разпредели позициите в парламента, както и позициите в правителството, наведнъж. 

Затова заседанията на комисиите ще се свикват от председателя на парламента Росен Желязков и така най-сетне ще може да започне законодателната работа.

Парламентът буксува вече 4 седмици след старта си. Една седмица депутатите спореха за председателското място на НС, после избраха Росен Желязков за ротационен шеф и излязоха в отпуск, а след това седмица умуваха върху правилника на парламента и още една седмица изслушваха министри.

"Разбрали сме се да определим числеността и състава на комисиите, но без да се избират ръководства, защото без мнозиноство, което не подкрепя правителство, трудно може да се избере ръководство на комисиите", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. "Нашите колеги от ПП в конституционно установен тон предлагат ние да ги контролираме с определени комисии, ние предлагаме същото. Затова не се знае кой в каква ситуация ще е следващата седмица", каза Атанасова. И обясни, че има възможност комисиите да се свикват от председателя на парламента Росен Желязков, като той ще определя дневния ред и водещия на заседанията. "Парламентът ще започне работа със съдебната реформа", обави Атанасова. 

След три дни депутатите най-накрая гласуваха правилника за работа на парламента. А изборът на председатели за изключително важните за законодателната дейност постоянни комисии, който трябваше да се състои днес, се отложи за следваща седмица.

 

Ключови думи:

комисии, НС, парламент

Още по темата