Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът засега остава без комисии

В продължение на три дни депутатите умуваха над правилника за работа на НС

Илияна Димитрова
Зам.-председателят на НС Росица Кирова, председателят Росен Желязков и зам.-председателите от ПП-ДБ и БСП Никола Минчев и Кристиан Вигенин.

След три дни депутатите най-накрая гласуваха правилника за работа на парламента. А изборът на председатели за изключително важните за законодателната дейност постоянни комисии, който трябваше да се състои днес, се отложи за следваща седмица.

В самото начало на новото 49-о Народно събрание депутатите видяха, че не могат да постигнат съгласие относно това кой да стане председател на парламента. За да се излезе от затворения кръг, двете най-големи колации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сключиха споразумение за ротационна смяна на шефа на парламента. Съгласно договорката, за поста беше избран Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Ако на този парламент му е отреден дълъг живот, то след три месеца Желязков ще бъде сменен от човек на ПП-ДБ и най-вероятно това ще е Никола Минчев. В замяна пък колацията на ПП-ДБ получи възможността първа да излъчи председател на парламентарната комисия по правни въпроси, която е изключително важна за приемането на закони. Тази комисия също ще се оглавява на ротационен принцип, като през първите три месеца най-вероятно начело ще застане младият юрист Стою Стоев.

До компромисното споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се стигна, тъй като не само двете най-големи формации, но и останалите парламентарни групи, настояваха от трибуната, че трябва да се побърза с избора на председатели на комисиите, за да се започне все пак с някаква законодателна дейност. А без комисии няма закони. Ето защо приемането на правилника на НС, което се разпростря от сряда до днес, буди недоумение. На всичкото отгоре политиците решиха, и то без каквото и да е обяснение, днес да преминат направо към тричасов парламентарен контрол и да изберат шефовете на комисиите следващата седмица. 

 

Още по темата