facebook
twitter

България

Кметското кресло в столичния "Младост" виси на съдебно решение

1212
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След жалба от Петър Кърджилов административният съд в София отсъди, че и. д. кметът на район "Младост" Румен Русев е избран от столичните общински съветници незаконосъобразно.

Все още не е ясно кой ще заеме кметското място в столичния район "Младост", след като осъдената на първа инстанция Десислава Иванчева бе отстранена от поста заради делото срещу нея.

Към момента временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост" е арх. Румен Русев. Преди да бъде уволнена от съда обаче, Иванчева го освободи от поста зам.-кмет, който той заемаше. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви тогава, че Иванчева е предложила от ареста бившият пиар на районната община Петър Кърджилов да заеме нейното място. Въпреки че бившата кметица все още беше действаща по онова време, СОС реши да се произнесе преждевременно кой да я замени. Тези действия бяха в нарушение на закона за местната власт, защото, преди кметът да бъде отстранен от съда, съветниците не могат да се намесват.

Това се потвърди и от административния съд в София, който в края на април отсъди, че изборът на арх. Румен Русев е незаконосъобразен. До решението се стигна, след като Кърджилов обжалва решението на общинските съветници. Според съда той е единственият законен кмет след ареста на Иванчева, защото е бил посочен от нея. Решението е обжалвано от Столичната община. Докато ВАС не се произнесе, и. д. кмет на "Младост" остава Русев. Заседание по делото обаче още дори не е насрочено, коментира пред "Сега" Кърджилов. "Това може да е и след една година", отбеляза той. Дотогава съдбата на кметското място остава неясна.

 

НЕЗАБРАВИМО

Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в община "Младост" бяха арестувани на 17 април м.г., когато прокуратурата и КПКОНПИ държаха двете жени с белезници на главен столичен булевард пред обективите на десетки медии. В служебната кола, с която са пътували, бяха намерени 56 хил. евро в бял кашон, за които държавното обвинение твърди, че са били част от подкуп, получен от строителния предприемач Александър Ваклин. Тогава беше задържан и спряганият за посредник при предаването на парите Петко Дюлгеров. Впоследствие Иванчева и Петрова бяха осъдени за поискан подкуп съответно на 20 и 15 години лишаване от свобода. Специализираният съд обаче не откри доказателства, че двете са получили парите, въпреки намерените белязани пачки в автомобила.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И съдът поиска МЗ да изчисли колко струва лечението
Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов

21.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4624 9
Манолова предупреди за риск в доставките на газ заради дълг на "Топлофикация"

19.10.2019

2049 40

Коментари

®AZOR
снимка на ®AZOR

А знае ли някой-

Защо осъдени, могат да са кандидати за  евровота?

Защо?

А Младост  е кочина.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×