Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китайски туристи изнесоха урок на МВР за борбата с кражбите

Полицията проверявала дали азиатците са ползвали кунгфу при задържането на джебчийката

Галина Александрова
Младата Събка беше държана на земята близо 20 минути, докато дойде полицията.

Китайски туристи, дошли у нас да разгледат историческите забележителности във Велико Търново, изнесоха истински открит урок на МВР за борба с кражбите, като задържаха млада джебчийка.  

25-годишната Събка от Самоводене опитала незабелязано да отмъкне портмоне от дамската чанта на една от туристките, които се разхождали в група в старата ни столица. Събка обаче била забелязана, китайците я заловили и повалили на земята. Случката беше заснета от очевидец в следобедните часове в сряда. "Изненада ме поведението на китайците - те бяха като смазана машина. Споделих, защото искам българите да видят как се действа в такива ситуации. Те действаха като един", казва изумена авторката на снимките Галина Александрова, цитирана от bTV.

Според други свидетели азиатските туристи поназнайвали хватки от източните бойни изкуства. "Петима-шестима китайци нападнаха една жена. Разчекнаха я по всякакъв начин, повдигаха й краката, ръцете, след това я повалиха на земята, като че ли я колят", разказа пред bgonair Емине Вилева, която работи в закусвалнята, до която се разиграл екшънът.

Събка била държана на земята от туристите пред очите на преминаващите пешеходци. "Вероятно крадлата бе циганка и пищя неистово като пред заколение. Китайците едвам я удържаха, за да я предадат на полицията", споделя още Александрова. На полицията обаче са й били необходими близо 20 мин. да се отзове на мястото на конфликта, въпреки че той се е случил в централната част на града. Зам.-директорът на областната дирекция на МВР във Велико Търново Христо Христов обясни пред Нова тв, че забавянето се дължало на това, че полицейските служители били ангажирани с друг сигнал. „От извършената проверка се установи, че колегите са извършвали друга проверка в кв. „Бузлуджа”, който е доста отдалечен от мястото на деянието. Затова се е получило закъснение”, отбеляза той. 

Оказва се, че задържаната жена е стар познайник на полицията. Тя е била регистрирана за престъпления със сходен характер още на 12-годишна възраст. Събка бе арестувана за 24 часа и вече е на свобода. Китайците са били разпитани като свидетели. Това, че ще отпътуват към страната си, не означава, че досъдебното производство ще се прекрати, обясни в коментар Христов. Той похвали азиатските туристи, че са реагирали като "будни граждани" и разкри, че полицията събира доказателства дали са използвали кунгфу при залавянето на джебчийката.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?