Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хартиеният билет във Варна става драстично неизгоден

05 Яну. 2023
Илияна Кирилова

От утре влизат нови цени на хартиения билет за градския транспорт на Варна. Спрямо софийската реформа промените са незначителни, но пък важни. За пътниците става драстично по-неизгодно да купуват хартиени билети от машините - досегашната цена от 1.60 лв. за едночасово пътуване се увеличава на 2 лв. а при 90 минути става 2.50 лв. Ако купиш билета електронно от мобилното приложение TicketVarna цените са съответно 1 лв. и 1.50. Ако пък ползваш предплатена електронна карта излизат и по-евтино, защото на 10 лв. зареждане се предоставя бонус от 1 час.

Всичко това не важи за целодневния билет. Той остава 4,00 лв., като може да се купува от машините за продажба на билети на спирки и в автобус/тролейбус.

Казано просто, най-масовия билет - за 1 час, е добре да се купува чрез мобилното приложение или карта. Иначе цената е двойна. 

Картите се купуват от машините, разположени на спирките. Еднократната им цена е 2 лв. Човек може да ги зареди за 10 лв., като срещу тях се предоставят 11 часа за пътуване. Освен в машините на спирките, картите се презареждат и в машините в превозните средства. При използването им се маркира на валидатора в автобуса/тролейбуса съответната цена от 1,00 лв., 1,50 лв. и 4,00 лв. в зависимост от времето на пътуване, което е избрано.

Без промяна остава цената на свободните абонаментни карти, които се купуват от пунктовете на общинското предприятие ТАСРУД.

Още по темата