Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и БСП се скараха заради обещани министерски постове

Според хората на Борисов ангажименти са били поети на разговорите с левицата, но социалистите отричат

Георги Свиленски яростно отрече да е бил гласен за министър.
Илияна Димитрова
Георги Свиленски яростно отрече да е бил гласен за министър.

Взаимна размяна на обвинения в лъжа се понесоха между парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и БСП. Странното беше, че поводът за това станаха отдавна провалените разговори за правителство с първия мандат, в които участва не само левицата, но също така ДПС и ИТН. Тогава кандидат за премиер беше Мария Габриел, която сега се очаква да заеме поста след 9 месеца в коалиционния кабинет с ПП-ДБ.

Началото на интригата постави вчера водачът на герберите Бойко Борисов. Той изведнъж обяви, че при разговорите за първия мандат е било договорено кой да заеме министерските постове, но соцлидерът Корнелия Нинова се е отдръпнала и затова се стигнало до кабинет с втория мандат. Борисов конкретно спомена депутата от ИТН Гроздан Караджов, който според него е бил номиниран за министър на транспорта. Тази сутрин пък депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева намеси името на социалиста Георги Свиленски, когото обяви за кандидат за регионален министър.

От ИТН не реагираха на тези задочно разкрити номинации. Социалистите обаче, които се обявиха за опозиция на новите управляващи, яростно отрекоха, че са били постигнати такива договорки. Обявеният за кандидат-министър Свиленски лично обвини Борисов и Сачева, че лъжат. На брифинг в парламентарните кулоари той заяви, че левицата никога не е поставяла имена като част от разговорите с ГЕРБ-СДС.

„Интригите, които се опитва да вкарва Борисов, са единствено да отклонят вниманието от искания му имунитет и безпринципната коалиция на позора, която съставиха с ПП“, ядосано каза соцдепутатът. И нарече „измишльотина“ намеренията на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се създаде специална комисия в парламента, която да разглежда постъпващите искания от прокуратурата за депутатски имунитети.

Малко по-късно Сачева му отговори. По думите й, най-напред партиите, участвали в преговорите за първия мандат, са казали ясно, че ще подкрепят такова правителство. После обаче последователно започнали да оттеглят подкрепата си. Тя не обясни причините, но в парламента се носят слухове, че роля за разпадането на преговорите е изиграла започналата битка в прокуратурата.

Сачева подкрепи създаването на комисия, която да разглежда всеки един случай на поискан имунитет и да преценява дали е основателно да бъде свален. По повод искания имунитет на Борисов тя обеща, че няма да се чака прекалено дълго, защото трябвало да стане ясно, че партийният й лидер няма от какво да се притеснява. По-рано депутатът заяви пред bTV, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи свалянето на имунитет на който и да е народен представител, докато не завършат промените в съдебната система и конституционните промени. "Трябва да има гаранция, че депутатите ще гласуват безпристрастно и без притеснения от натиск", посочи Сачева.