Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фандъкова обвини софиянци за липсата на резултати за въздуха

Човек на Волен Сидеров подкрепи ГЕРБ за по-високия данък на автомобилите

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Фандъкова се снима в градския транспорт само при приемане на нови превозни средства. Иначе предпочита служебния автомобил, който ползваше дори по време на предизборната кампания.

Столичната община работи активно по проблема с мръсния въздух в София, но неговото качество не се подобрява заради липсата на адекватна съзнателност от страна на гражданите. Това се разбра от няколко изявления на кмета Йорданка Фандъкова във вчерашния ден. Като пример за постигнатото тя за пореден път даде в интервю за Нова телевизия прословутата програма на общината за подмяната на старите печки на твърдо гориво с по-екологични уреди. Всъщност по този проект досега София е подменила печките на по-малко от 30 домакинства в Нови Искър, с което резултатът от действията на администрацията засега се изчерпва.

Като друг пример за успехи Фандъкова посочи, че по нейно лично настояване м.г. е било променено законодателството и са били въведени стандарти за използването на дърва и въглища за битово отопление. В същото време кметът призна, че самата тя не знае на какъв етап е приемането на съответната наредба на екоминистерството и дали тези нови стандарти изобщо ще се приложат през този отоплителен сезон. Към успехите бе прибавено и изграждането на третия лъч на метрото - проект, който върви независимо от управляващите в София.

В същото време Фандъкова призова тези жители на града, които не могат да си позволят да се возят на нови и екологични автомобили, да използват градския транспорт. „Въздухът е такъв, защото го правим всички ние с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градския транспорт. Ролята на общината е да инвестира в това да направи този транспорт достъпен и удобен“, коментира тя. Но даде личен пример, че не е съпричастна на тези усилия. Кметът каза още, че опитът на администрацията да насърчи столичани да не карат коли в града с безплатното ползване на буферните общински паркинги не е бил успешен, тъй като голяма част от капацитета им е останал свободен.

На форум за качеството на въздуха Фандъкова каза още, че гражданите трябва да спрат да изхвърлят отпадъците си до кофите. Тя обеща, че занапред Столичната община ще следи по-стриктно за своевременното събиране на едрогабаритния боклук като гуми, мебели и т.н. Това са все дейности, за които и в момента отговаря Столичният инспекторат. Те освен това са детайли, а не генерални решения на проблема с въздуха.

Междувременно предложението на ГЕРБ за повишаване на автомобилния данък бе прието вчера от комисията по финанси и бюджет в СОС. Това стана със 7:6 гласа, като решаващият вот в полза на управляващите дойде от представителя на „Атака“ Борислав Иванов. Той гласува заедно с ГЕРБ, въпреки че във вторник лидерът му Волен Сидеров се обяви против вдигането на налога с аргумент, че то няма да накара шофьорите да слязат от автомобилите, а само ще повиши социалното недоволство. Вчера съпартиецът му обаче се изказа и гласува в подкрепа на увеличаването на налога. Иванов каза още, че ще настоява да се въведе и такса за влизане в столицата на автомобилите с регистрация в други населени места. С вота си Иванов направи все по-вероятно приемането на по-високия налог за автомобилите и за покупко-продажба на недвижими имоти. Както е известно, коалицията ГЕРБ-СДС и подкрепящите ги ВМРО имат точно 31 гласа в 61-местния СОС, колкото са необходими за вземане на решение. С гласа на атакиста те стават с един повече от абсолютния минимум.

АКЦЕНТИ

- 28 общини бяха включени в наказателната процедура срещу България за замърсяването на въздуха през 2017 г. Впоследствие от списъка на най-замърсените общини бяха извадени 9 от тях - Добрич, Варна, Девня, Пирдоп, Димитровград, Ловеч, Стара Загора, Сливен, Гълъбово. София и Бургас отчитат подобрение, най-тежко остава положението в Смолян, Горна Оряховица, Видин. 

- 15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух по данни на Световната здравна организация. Според организацията 25% от сърдечните заболявания, 24% от инсултите и 43% от смъртните случаи на белодробни заболявания и рак на белите дробове могат да бъдат приписани на замърсяването.

ПРИЗНАНИЕ

"Ние имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения изпращаме на Орлов мост. Данни от Орлов мост имаме доста често и те не се различават много от данните на останалите 5 станции. Това са официалните измерватели, на базата на които взимаме нашите решения. Разбира се, аз винаги следя и данните от гражданските станции". Йорданка Фандъкова

 

БУРГАС НЕ ДИША

Отровните дни не попречиха на "ЛУКойл" допълнително да вгорчи коктейла, който дишат бургазлии, с миризми от рафинерията. След над 30 сигнала за задушлива миризма регионалната екоинспекция направи проверка, след която обяви, че ще глоби нефтокомбината със санкция от порядъка на 100 000 лв. И тук обаче виновна е природата - "пълното безветрие е причината тези миризми да се усещат така силно", обясни шефката на РИОСВ Тонка Атанасова, но увери, че превишение на показателите на въздуха няма.

 

ОЩЕ ПЛАСТМАСА

Докато с една ръка управляващите въвеждат затвор за горене на отпадъци, с друга прокарват път на чуждестранния боклук към нашите тецове. Благодарение на властите в Милано е бил засечен незаконен товар от 815 тона пластмасови отпадъци, гума, тъкани, тетрапак и др., предназначени за България. Според следователите в Италия става въпрос най-вероятно за изпращане в чужбина от страна на нелегални организации на пратки за незаконно третиране. Подозренията са, че веднъж щом пристигнат в България, отпадъците по всяка вероятност е трябвало да бъдат изоставени или погребани в депа, без да се спазват екологичните норми.

Още по темата