Медия без
политическа реклама

Фандъкова: Градският транспорт може да се разреди заради тока

178 млн. лева ще бъдат необходими на столичния градски транспорт, за да функционира нормално, обяви кметът

14 Яну. 2022
Илияна Кирилова
Йорданка Фандъкова

Има шанс високите сметки за ток да доведат до разреждане на линиите на градския транспорт, предупреди кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ около около 178 млн. лева ще бъдат необходими на столичния градски транспорт, за да функционира нормално. "За месец ноември 2020 г. сметката за ток на метрото е била 1,1 млн. лева, а този месец ноември - 3,5 млн. лева. Няма дружество, което да издържи на този натиск", заяви Фандъкова пред bTV.

На въпрос дали управлението на общинските дружества е фактор за трупащите се задължения, кметът отговори, че през последните 3 години общината има увеличение на приходите от градския транспорт, но заради пандемията пътникопотокът е намалял. "Много е тежка ситуацията с цените на електроенергията и природния газ. За улично осветление сметките са пораснали два пъти, а тази сметка се плаща изцяло от местните данъци на хората", уточни Фандъкова.

За "Топлофикация София" столичният кмет обясни: "Това е стратегическо дружество, няма да се допусне фалит. Това не означава, че не трябва да се намерят решения. Поела съм ангажимент да работя по новия план за модернизация на дружеството. Само за последните 6 месеца дупката от разликата в цените е 160 млн. лева". Фандъкова, която вече четвърти мандат е кмет на София, обеща да затегне контрола върху общинските дружества.

Чрез държавния бюджет за 2022 г. правителството да предостави 178 милиона лева на Столична община в подкрепа на градския транспорт на София. Отделно от това кабинетът да покрие натрупаните от него загуби през 2021 г. в размер на 50 милиона лева.

За пандемията

Йорданка Фандъкова коментира още, че заетите интензивни Covid легла в София са под 70%, като има възможност за разкриването на допълнителни такива. Тя уточни, че към момента няма нужда от налагане на по-строги противоепидемични мерки. Кметът съобщи също, че се е срещнала с министъра на здравеопазването Асена Сербезова. "Коментирахме тестовете и учениците. Надявам се да имаме възможност да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн обучение, защото е краят на срок и е важно да бъдат в училище", заяви Фандъкова. По нейни думи около 2% от децата в детските градини са карантинирани, в училищата - около 7,5%, а при учителите - под 1%

Още по темата