Quantcast
София даде ултиматум на правителството за градския транспорт | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София даде ултиматум на правителството за градския транспорт

Синдикатите заплашиха с протести, ако транспортните дружества не получат 178 млн. лв.
4 407
 Илияна Кирилова

Чрез държавния бюджет за 2022 г. правителството да предостави 178 милиона лева на Столична община в подкрепа на градския транспорт на София. Отделно от това кабинетът да покрие натрупаните от него загуби през 2021 г. в размер на 50 милиона лева. Това поискаха представители на управляващото мнозинство в Столичния общински съвет – общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е зам.председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет, и Карлос Контрера от ВМРО, който е шеф на същатата комисия. На организираната от тях пресконференция присъстваше и лидерът на женската организация на ГЕРБ Екатерина Йорданова, която е едновременно общински съветник и синдикален лидер в транспортния сектор.

През 2020 г. държавната помощ за градския транспорт на най-големия български град е в размер от 28,8 милиона лева. Сходни са сумите и в предишните години. Драстично увеличеното искане за финансиране от страна на държавата бе обяснено с поскъпването на тока и газа, които столичните транспортни дружества използват за превоза на пътници, както и заради намалелите приходи от продажбата на превозни документи, стана ясно от изказванията. За 2022 г. прогнозата за размера на сметката за ток на "Метрополитен" е за 32.1 млн.лева, докато през 2020 г. тя е била 12.4 млн. При електротранспорта повишението ще е с 20.3 млн.лева, а за автобусния - 32 млн.лева повече за природен газ.

„В крайна сметка държавата с всичките й ресурси има много по-големи възможности да финансира сектори със социална насоченост, какъвто е общественият транспорт. Целта на днешната пресконференция е да влезем в диалогов режим с ресорните министерства – на транспорта и на финансите. Под натиска на цените на електроенергията, природния газ и дизеловото гориво нещата започват да стават все по-сложни. Не търсим конфликт, но искаме да бъдем чути и заедно с държавата да намерим решение, защото то касае 1,4 млн. софиянци“, коментира Контрера.

Той призна, че очаква да бъде попитан какви реформи са направили транспортните дружества на София, за да посрещнат кризата с горивата и пандемията от Covid-19. Общинарят от ВМРО заяви, че Центърът за градска мобилност, „Метрополитен“, „Столичен електротранспорт“ и „Столичен автотранспорт“ правели непрекъснато оптимизация на дейността си, но не даде пример с нито една. Вместо това представители на синдикатите, които присъстваха на събитието, намекнаха, че като крайна мярка са готови да изкарат членовете си на протест, ако исканията за увеличаване на държавната субсидия не бъдат удовлетворени.  “Ако се изчерпят вариантите към диалог социален и друг ние ще бъдем принудени да изведем хората на улицата, защото работниците не са спирали, продължават да рискуват здравето си, тяхното и на техните семейства. Те очакват предстоящо увеличение на заплатите, да не се бави изплащането им, защото на всички е ясно, че инфлацията ни залива. Имахме примери от по-миналото лято, когато хората излязоха на протести. Така и транспортните работници, те са много будни, на тях не им трябва много. Наложи ли се ще се противопоставят по един сериозен и значителен начин”, заяви Иван Кирилов от КТ “Подкрепа”.

"Най-важният инструмент, с които разполагат синдикатите, е диалогът. Но ние познаваме и другият инструмент - протеста. Който не е препоръчителен в ХХI век, който би следвало химикалката, а не юмрукът да бъдат водещите в уреждане на взаимоотношения между партньори", допълни Екатерина Йорданова.

В периода до 2020 година имаме покачване от приходите на градския транспорт, през 2019 г. те са 170,5 млн. лв., което показва развитие на този вид транспорт в града. През 2020-а, по време на пандемията, има спад на приходите - 111 млн. лв. През 2021-а има леко покачване на приходите, които стигат 117 млн. лв., допълни още Зафир Зарков.

Миналата година бяха предвидени 150 млн. лв. от Столична община за градския транспорт, продължи той. В средата на годината имаше актуализация на бюджета с още 11,5 млн. лв. Тази година също бюджетът на Столична община предвижда 150 млн. лв. за градския транспорт, но без помощта на държавата ще бъде трудно, коментира Зарков.

 

Още

В къпалнята "Мария Луиза" пак се сече напук на общината

03.02.2023

Обновена

1788
Собственикът на къпалнята "Мария Луиза" е унищожил 20 здрави дървета

01.02.2023

2940
От утре месечната карта за ученици и студенти в София става 15 лв.

31.01.2023

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

8054