Медия без
политическа реклама

Екоминистерството предупреждава за нови наводнения

10 Авг. 2023
Интензивните валежи ще доведат до наводнения
EPA/BGNES
Интензивните валежи ще доведат до наводнения

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения във водосборите на реките Искър, Марица и Места, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).  Предупреждението е за водосбора на река Искър (река Удрина), на река Марица (река Крива) и на река Места (река Бяла Места), предаде дир.бг. Очакват се краткотрайни повишения на речните нива в горните части на водосборите на реките западно от река Янтра, планинските притоци на река Марица и в Западнобеломорски басейн, посочват още от МОСВ. По-съществени ще са повишенията в планинските части на водосборите.

През юли мощни бури с ураганен вятър, с гръмотевична активност и проливен дъжд връхлетя Северозападна България. Проливни дъждове валяха във Враца, Монтана, Лом, Козлодуй, Брегово, Белоградчик и Видин. Порой имаше и в Търговище. В Харманли също се разрази буря с проливен дъжд, като имаше паднали дървета, премазани автомобили и отнесени покриви. 

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е мъгливо и вали дъжд. Температурите са между 10 и 15 градуса. На Пампорово работят двата седалкови лифта, а на Боровец и Банско кабинковите лифтове. По това време на сезона работи и лифтът на Седемте рилски езера.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

наводнение

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?