Медия без
политическа реклама

Две мини бяха обезвредени по българското Черноморие

Едната е била открита при нос Кочан, а другата - срещу село Тюленово

24 Яну. 2023Обновена
Военната мина край Тюленово, малко преди да бъде унищожена.
Министерство на отбраната
Военната мина край Тюленово, малко преди да бъде унищожена.

Военнослужещи от Военноморските сили унищожиха две мини във водите на Черно море близо до български бряг в последните два дни.

Днес бе унищожена мина на 14.8 морски мили източно от нос Кочан. Тя е била забелязана от моторен кораб, плаващ под украински флаг.

Дежурен вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" е локализирал обекта и го е разпознал като мина. А след това дежурният кораб - базов миночистач "Прибой", с командир капитан III ранг Станислав Георгиев, е класифицирал мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение. Следобед мината е била унищожена с контролиран взрив от групата водолази - взривчици.

Вчера по подобен начин бе обезвредена и мина на 200 метра от брега срещу село Тюленово.

От министерството обявиха, че военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Сигналите за военни мини в Черно море зачестиха през последната година след началото на войната в Украйна.

Сигнал за противопехотна мина в близост до централния плаж в Царево е бил получен към 16 часа днес, предаде Би Ти Ви. Районът, включително част от плажа, е отцепен. годишно момче се натъкнало на мината, докато било във водата, след което предупредило спасител на плажа.

 

Военноморските сили (ВМС) ще извършат разузнаване и обследване заради забелязана мина в Черно море, съобщи в понеделник по обед българското министерство на отбраната. Сигналът е подаден от турския кораб ТОМРИЗ-А“ в 06.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата