Медия без
политическа реклама

ВМС издирват мина край Галата

28 Март 2022Обновена

Военноморските сили (ВМС) ще извършат разузнаване и обследване заради забелязана мина в Черно море, съобщи в понеделник по обед българското министерство на отбраната. Сигналът е подаден от турския кораб ТОМРИЗ-А“ в 06.00 часа българско време - първо в турския, а после и във варненския морски координационен център. Участъкът, за който става дума, е на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата. Той ще бъде обследван с вертолет. Ще бъде изпратен и кораб със специална група за унищожаване на мини.

ВМС бяха сигнализирани за мина и в средата на март. Но плаващият предмет се оказа откъснал се буй.

Издирването не даде резултат до 17.20 часа. Мина не бе открита. Забелязан бяха други предмети, наподобяващи черна кутия. Корабът със специална група за унищожаване на мината все още е в района, но вертолетът "Пантер" се върна в база "Чайка".

 

По-рано през деня, а и през уикенда, дойдоха серия подобни новини: 

Турция откри още една морска мина, този път до границата с България. Новината бе съобщена от турското министерство на отбраната в понеделник преди обед. В момента се провежда операция по обезвреждането й. 

Съобщава се, че мината е открита в района на Инеада. Това е на петнадесетина километра от Резово.

В събота заради обезвреждане на мина бе затворен Босфора:

 

Пак в понеделник мина бе открита и в румънски води. Забелязана е от риболовен кораб в 8.10 часа на около 70 км от нос Мидия, информира румънският вестник "Адеварул". За обезвреждането й бяха пратени кораб "Вицеадмирал Константин Белеску" и група водолази. По-късно бе съобщено, че мината е обезвредена в териториалните води на Румъния.

 

СТРАННОСТ

Успоредно с всичко това мнението на нашите власти, поне до момента, е странно. Миналата седмица ВМС определиха като твърде пресилено съобщението на Русия, че поставени от Украйна мини в Черно море са се скъсали. Нашите военни считат, че такива твърдения се отправят с цел всяване на страх. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата