Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Крадат се 40% от обществените поръчки

Най-голяма е корупцията при пътното строителство

07 Ноем. 2022
Иван Демерджиев
БГНЕС
Иван Демерджиев

Най-голяма корупция е концентрирана в обществените поръчки, смята служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По негови думи разследванията в силовото ведомство показали, че 40% от стойността на поръчката се плащат като подкуп на възложителя, за да спечели конкретна фирма.

„Нормално е при обществените поръчки да участват дружества, наложили се на пазара, които много добре познават съответната сфера на дейност, имат богат опит и могат да предложат конкурентни цени. Не намираме много често тези дружества сред кандидатите за обществени поръчки, намираме други, чиято предметна дейност няма нищо общо с тази на обществената поръчка“, обясни Демерджиев.

Нагласянето на обществените поръчки най-вече ставало през критериите, които се залагат така, че да отговарят единствено на една фирма, която предварително е определена да спечели. Министърът допълни, че в сферата на пътното строителство и на енергетиката са най-големите парични потоци и че именно там, но и в други сфери са разследва за корупция.

Демерджиев отново не отговори към кои политици конкретно са насочени разследванията. Преди дни министърът заяви, че са събрани доказателства срещу лидери на партии в Народното събрание.

„Имаше проверки. Предали сме много материали на прокуратурата, по част от тях са образувани досъдебни производства. Вече всеки по веригата трябва да си свърши работата, за да се стигне до осъдителните присъди. Прокуратурата трябва да повдигне обвинения, да привлече тези хора, да внесе обвинителни актове и накрая идва заключителната роля на съда, който трябва да осмисли всички тези усилия с осъдителни присъди“, заяви още Демерджиев.

Разследванията за корупция срещу политици набъбват всеки ден. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев в интервю за БНР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата