Медия без
политическа реклама

ДАНС да следи за хакери в пощите и БНБ, предлага министър

07 Май 2022
БГНЕС
Божидар Божанов

БНБ и Български пощи да бъдат включени в списъка със стратегически обекти, които ДАНС да проверява. Това ще предложи Министерския съвет след кибератаката, която блокира работата на пощите, съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов пред БНР.

Министърът посочва, че пощите ще бъдат включени в Закона за киберсигурност, заедно с други публични предприятия, защото в момента има такива, които не се контролират от никоя институция по линия на мрежовата информационна сигурност. 

В средата на април всичките над 2 900 пощенски станции в страната, както и сървърите за резервни копия, бяха извадени извън строя от вирус, чийто почерк е руски, както посочиха наскоро от екипа на ресорния вицепремиер Калина Константинова. Трета седмица услугите на пощите не са възстановени в пълен обем. "В "Български пощи" нивото на киберсигурност е отчайващо" коментира Божанов пред Нова тв преди няколко дни. Причините според него са няколко - "недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки", допълни той. Вследствие на атаката, блокирала работата на пощенската система, вицепремиерът Константинова смени цялото ръководство на БП.

Богдан Теофанидис поема ръководството на ''Български пощи'', съобщи правителството.  В Съвета на директорите влизат още Виктор Фачев, Надежда Алексиева, инж. Лъчезар Арсов и Виктор Караджов. В Търговския регистър вече са подадени за вписване имената на новото ръководство.

През миналата седмица от Държавната агенция за бежанците също казаха, че са пострадали от хакерска атака. 

Божанов посочва, че към момента са блокирани 48 хиляди IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус. Започнали са и т.нар. тестове за проникване. Министерството на електронното управление вече е назначило доброволци на договор, които да проверяват държавните системи за уязвимости и кибератаки. В плановете на ведомството е да се търси и помощ от частния сектор за оперативни наблюдения и отговор, посочи Божанов. 

В съвременната война технологиите често вземат превес над обикновения автомат. Докато конвенционалните оръжия отнемат човешки животи на фронтовата линия, хакерските инструменти се използват за дестабилизиране на цели държави.

 

Още по темата