Медия без
политическа реклама

ЦИК показа бюлетината свитък

Външно министерство предупреди комисията да побърза с организацията на вота

08 Септ. 2022Обновена
Хартиените бюлетини изглеждат така.
БГНЕС
Хартиените бюлетини изглеждат така.

ЦИК показа днес бюлетините, с които ще се гласува по хартиен начин. Росица Матева и Цветозар Томов разгънаха своеобразния свитък. Хартиените бюлетини са два вида - за страната и извън страната, като при вторите липсват преференции.

Електронната бюлетина пък ще е на две страници. На първата страница ще има 15 позиции, а на втората страница са разположени останалите. Ще се ползват машините, с които се гласува и на предишните избори.

6631 са кандидатурите. "Имаше 9 кандидати, регистрирани в 3 района и заличихме регистрацията в последния район. Заличени са регистрациите на 7 кандидати с двойно гражданство", съобщи Матева.

Междувременно стана ясно, че днес Външното ни министерство трябва да получи от ЦИК бюлетините, изборните книжа и материали, както и машините за гласуване, поне 20 дни преди изборите, за да може да ги разпрати по секциите в чужбина. Толкова е минималното технологично време, за да може да се гарантира сигурното и навременно изпращане на всичко необходимо, за да се проведе вотът на 2 октомври. Това посочиха представители на дипломатическата служба на брифинг тази сутрин, посветен на организацията на изборите.

От МВнР прогнозират, че ще им се наложи да изпратят около 700 хиляди бюлетини и изборни книжа, както и между 525 и 540 машини. Дипломатите подчертаха, че тази работа става все по-трудна – вече на всеки вот им се налага да обслужват между 720 и 800 избирателни секции в чужбина; тази година те ще бъдат около 740; бройката на устройствата, които трябва да изпратят за 2 октомври, е нараснала с над 100 в сравнение с вота през ноември м.г. А все още ЦИК не е определила дори реда и начина, по който ще се извършва техническото обслужване на машините извън страната.

Общо 50 865 заявления за гласуване в чужбина са подали наши сънародници за предстоящите избори на 2 октомври. Това показват данните на сайта glasuvam. org. Срокът за подаването им изтече на 6 септември. Отново най-голяма активност демонстрират изселниците в Турция.

Провеждането на изборите ще се усложни и заради непрекъснато спадащия брой на подадените заявления за гласуване от сънародниците ни по света. Тази година те са малко над 50 хиляди. Това означава, по сметките на МВнР, че около 150 хиляди избиратели ще трябва да бъдат вписани от секционните избирателни комисии в деня на изборите. Заявките за гласуване дават възможност да се състави предварителен списък на гласоподавателите в чужбина. Колкото по-малко са заявленията, толкова по-къс ще бъде този списък и съответно толкова повече ще се усложни и забави работата на избирателните комисии.

Най-много секции ще се образуват в Турция (около 165), Обединеното кралство (около 120) и Германия (около 77). Очаква се днес ЦИК да определи окончателно къде и по колко секции ще има. Интересен детайл е, че в съседни страни вече се създават секции, предназначени да обслужват организирани туристически групи. Такъв пример е налице в Бодрум, където българско ТВ предаване ще прави снимки и ще има секция, след като целият екип е подал заявления за гласуване.

От ведомството предупредиха отново, че вече няма възможност да се гласува с лични документи, чиито срок на валидност е изтекъл. Затова гражданите с такива документи трябва да ги подновят преди изборите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата