Медия без
политическа реклама

ЦИК била готова с разписание за електронно гласуване

26 Май 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от тази година до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които комисията трябва да предприеме, за да се случи това гласуване. С това се похвали говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНР.

"В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване", допълни той. После обясни: "Знаем, че с параграф 154 от преходните и изключителните разпоредби на Изборния кодекс беше въведено дистанционното електронно гласуване. Тази уредба беше променена, за да може поетапно да бъдат извършени необходимите действия, тъй като то е свързано с осигуряването и на електронната идентификация на избирателя при гласуването".

Според Андреев експерименталното дистанционно електронно гласуване трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори.

Догодина предстоят редовни парламентарни избори, които трябва да се проведат през лятото, а есента и вот за президент.

По думите на говорителя на ЦИК въз основа на резултатите от експерименталното гласуване комисията трябва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в избори. Като първоначален етап е изработването и одобряването вече на техническото задание, тъй като може би знаете ЦИК е партньор на Държавната агенция за електронно управление в един проект, който е финансиран от ЕС, в рамките на добро управление по изграждане на системата за дистанционно електронно гласуване, посочи още Андреев.

Още по темата