facebook
twitter

България

Чиновническа грешка "увеличи" със 100 000 столичните избиратели

1035
БГНЕС

Доверието в държавните институции, ангажирани с изборния процес, понесе пореден удар, след като вчера излезе наяве абсурдна чиновническа грешка. На сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) беше отбелязано, че имащите право на глас на първия тур на местните избори са 1 165 955. За балотажа обаче е посочено, че броят им е 1 064 772, или с около 100 хиляди по-малко. Информацията взриви социалните мрежи и породи съмнения, че има нередности в провеждането на изборите.

Макар че първоначално отклоняваше официалните коментари, в края на деня ЦИК се принуди да излезе със становище, от което стана ясно, че отговорността е на областната администрация на София-град. Говорителят на комисията Александър Андреев изтъкна, че органът не разполага със собствена база данни за избирателите, а работи с информацията, която му предоставят областната администрация и общинските избирателни комисии. Двата източника са изпратили на ЦИК различни данни, но „поради техническа грешка“ е било използвано числото, предоставено от областната администрация. Вярната информация била на ОИК-София, която изчислява столичните избиратели на 1 064 705.

Андреев беше категоричен, че различаващите се данни нямат отношение към резултатите от вота. „Тук не можем да говорим за резултати от изборите, тъй като те се отчитат въз основа на действителните гласове, които са подадени за кандидатските листи за общински съветници и кандидатите за кметове“, изтъкна говорителят на ЦИК. Това, което обаче се повлиява от погрешните данни, е избирателната активност, тъй като тя се изчислява точно въз основа на броя на гласоподавателите, включени в избирателните списъци. Андреев предположи, че след като се преизчисли, тя ще се окаже малко по-ниска.

В ПОВЕЧЕ

Подобен случай има и в Плевен, за който сайтът на ЦИК показва около 20 000 избиратели повече на балотажа, отколкото са били на първия тур. От плевенската ОИК твърдят, че са уведомили ЦИК за грешката на сайта им, съобщава сайтът "Актуално". От там предполагат, че централната комисия е допуснала грешка при въвеждането на данните. Очаква се областният управител на Плевен да разпореди разследване, което да установи как се е стигнало до грешката.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЦИК размисли и няма да накаже Борисов за предизборна агитация във Фейсбук

14.12.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

392
Фандъкова отказва да даде личен пример за колите (ВИДЕО)

11.12.2019

6139 61
Пълен провал със "Западен парк" - ще е готов през март 2021 г.

11.12.2019

928 5

Коментари

Интервал

Забавно е, как в ера на масови компютърни технологии, гербавата администрация не може да се справи със събиране и изваждане, за да си натамани шмекериите. Явно във финансите са малко по-добри, щом оправят процентите, комуто трябва, а и винаги докарват нещата на излишък, вместо дефицит. Това е въпреки десетките и стотици милиони, които Той щедро раздава извън гласуваните бюджетни разходи.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×