facebook
twitter

България

Цачева се оправда с прокуратурата за Търговския регистър

419
Илияна Кирилова
Цецка Цачева

Прокуратурата и нейното разследване за 19-дневния срив на Търговския регистър през август се оказаха причината Агенцията по вписванията да прави спешна обществена поръчка за допълнителни 120 терабайта дисково пространство. Това излезе от думите на правосъдния министър Цецка Цачева, която беше изслушана от правната комисия на парламента. В поръчката, обявена на пожар, се обясняваше колко бързо се изчерпва нужното място за работа на регистъра и как има опасност той да спре да работи. Споменаваше се само, че 80 терабайта са заети, тъй като от прокуратурата не им позволяват да трият нищо. 

"Провежда се разследване от прокуратурата и ДАНС и за неговите нужди има указания, че следва да се съхранява информация в обем 80 терабайта. Това не е базата данни на Търговския регистър, а всички операции, които са извършвани в процеса на възстановяване на неговата функционалност, за да се стигне до отговора, който чака цялото общество - кои са причините, довели до този изключително тежък срив", посочи Цачева. Тя беше категорична, че няма опасност от нов срив. "Агенцията по вписванията е обезпечена - финансово и технически, с необходимите средства и съоръжения, за да може да изпълнява безпроблемно задълженията си по функционирането на регистъра", каза тя.

От БСП изтъкнаха, че проблемите около функционирането на регистъра не са само технически. "Една от причините за срива е и фактът, че през последните години агенцията беше натоварена с изключително много допълнителни дейности", заяви соцдепутатът Крум Зарков и посочи, че отговорността за това е "хаотичното законодателство" на управляващите. Зарков припомни, че от 1 октомври агенцията има нови задължения по Закона за мерките срещу изпирането на пари, защото всяка фирма е задължена да предостави информация за реалните си собственици. Търговският регистър обаче все още не приема тези данни. Цачева отговори, че причината не е в нейното министерство, защото образецът за деклариране трябва да се напише от ДАНС, а тя не го е направила.

Все още няма коментари

Още

В сделките остават неизяснени странности

25.03.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

571 1
Финансовата инспекция засече 11 нарушения при концесията на "Юлен"

25.03.2019

Румяна Гочева

163
Политическата съдба на Цветанов вся разкол в коалицията

25.03.2019

Людмил Илиев

1157

Влез или се регистрирай за да коментираш

×