Quantcast
БСП до последно ще брои членовете си за лидерския вот | СЕГА
facebook
twitter

България

БСП до последно ще брои членовете си за лидерския вот

Колко точно са партийците, ще се разбере едва на 12 септември – денят, в който ще се гласува за нов водач на столетницата
958
 Илияна Кирилова

Въпросът за честността на вътрешните избори за нов партиен лидер, които ще проведе БСП тази събота, натежава с все по-голяма сила.

Проблемът е, че реалният брой на партийните членове, които ще участват във вота, остава неясен и до момента. По план избирателните списъци трябваше да бъдат готови още в средата на август. В началото на този месец от “Позитано” 20 отсрочиха изготвянето им до 10 септември. А сега се разбра, че окончателният им брой ще се разбере чак на самия ден на вота – 12 септември. Така излезе от интервю на Емил Войнов, който оглавява Централната комисия по провеждане на избора (ЦКПИ) – вътрешнопартийният орган, натоварен с всички аспекти около вота.

Шефът на червената ЦИК обясни пред Нова телевизия, че избирателните списъци са подадени от общинските и районни съвети на БСП. В деня преди изборите – тоест, на 11 септември, всяка избирателна комисия ще заличи всички починали, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти. Така излиза, че бройката ще стане ясна на 12 септември. „Централната комисия работи по правила, приети от Националния съвет”, оправда се Войнов.

Това само ще налее вода в мелницата на вътрешнопартийната опозиция, която публично обвини организаторите на лидерския вот, че работят в полза на настоящия председател на партията Корнелия Нинова. 

ПО-ДОБРИ ОТ ЦИК

Войнов се похвали, че бюлетините и протоколите на червените избирателни комисии били изработени в специализирана печатница и притежавали по-висока полиграфическа защита от тази, която се използвала на национални избори. „В изчислителния пункт на Централната комисия ще има трикратно въвеждане на данните - ще бъдат въведени електронните таблици, които се получават по електронната поща от общинските и районните комисии,  ще се въведат хартиените протоколи на общинските комисии, както и ще се въведат всички секционни протоколи. Накрая трите въвеждания ще се сравнят, така че няма да има никакви съмнения върху честния изборен резултат", увери шефът на червената ЦИК.

Колегата му в комисията Вяра Емилова пък се почувства обидена от нападките срещу организаторите на вота. "Централната комисия е взела всички необходими мерки за провеждането на честен избор за председател на БСП, въпреки опитите за спекулации, които се правят по тази тема. Тези твърдения на някои от кандидатите за председател на партията обиждат преди всичко структурите и членовете на БСП в страната, които са ангажирани да проведат избора по места", даде воля на засегнатите си чувства Емилова пред БНТ.

Още

Манолова догони Нинова и с парите за деца

23.07.2021

1728
Надпреварата за преизчислението на пенсиите започна

21.07.2021

Обновена

34205
3 партии и коалиции се протягат към мандата за правителство

23.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

6536