Медия без
политическа реклама

Антикорупционният фонд даде теца на Доган на ДАНС и НАП

От фондацията считат, че техническата изправност на централата е заплаха за националната сигурност

След като почетният лидер на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ–Варна, централата спечели над 20 млн. лв. от договор за осигуряване на студен резерв.
БГНЕС
След като почетният лидер на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ–Варна, централата спечели над 20 млн. лв. от договор за осигуряване на студен резерв.

Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира редица държавни институции за решение на Енергийния системен оператор (ЕСО) да заплати милиони левове за студен резерв на ТЕЦ–Варна, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Според АКФ техническата изправност на теца е под въпрос, което е предпоставка за евентуална заплаха за енергийната сигурност като част от националната сигурност на България. В тази връзка фондът е подал сигнал до ДАНС, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Сезирана е и НАП заради съмнения за избягване на данъци при придобиването на централата от Доган. Пред "Сега" директорът на АКФ Бойко Станкушев посочи, че институциите вече са потвърдили, че са получили жалбите.

Според Станкушев "задълбоченият анализ на историята на ТЕЦ–Варна – от приватизацията през 2006 г. до 2017 г., когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018 г., когато Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица“. "В началото на 2019 г. ТЕЦ–Варна открива процедури за възлагане на обществени поръчки за ремонт на шести блок. Съгласно обосновката на поръчките ремонтите са изключително спешни поради значителни пробиви и критично изтъняване на елементи от котелната система, вече довели до поредица от принудителни спирания на блока и неуправляемост на процесите. Според ръководството на теца тези обстоятелства сочат недобра експлоатационна надеждност и потенциално системно авариране на котела по време на работа в бъдеще. Това на практика означава невъзможност да бъдат изпълнени договорните отношения с Енергийния системен оператор (ЕСО). Впоследствие ръководството на теца отлага ремонтите за 2020 г. поради икономическа нецелесъобразност", се казва в позицията на АКФ.

Фондацията припомня, че ЕСО избира ТЕЦ–Варна, след като държавната ТЕЦ "Марица-изток 2“ изненадващо се отказа от вече спечелен договор за предоставяне на студен резерв. Така през 2018 г. ТЕЦ–Варна получава 27.7 млн. лв. само за осигуряването на студен резерв. Тецът е получил и допълнителни плащания в неизвестен размер за активиране на студен резерв. "В края на юни предстои нов търг за студен резерв за следващ едногодишен период. Щом ЕСО не проверява експлоатационната годност на кандидатите за студен резерв и спешните ремонти на блок 6 са отложени за 2020 г., в случай че ТЕЦ–Варна спечели новия търг, рискът за енергийната сигурност на страната е още по-съществен", категорични са от АКФ.

 

Доверие

Попитан от журналисти в Народното събрание дали би инвестирал в ТЕЦ–Варна, депутатът от ДПС Делян Пеевски, който за четвърти път от началото на мандата си през 2017 г. реши да посети работното си място, отговори лаконично, че "винаги би инвестирал в проекти на г-н Доган".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата