facebook
twitter

България

Ананиев пак обеща по-високи заплати в болниците, ама догодина

В бюджета на НЗОК за 2020 г. щяло да има 200 млн. лв. повече за болнична помощ
402
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
КНСБ и БАПЗГ останаха сами на националния си протест.

Здравният министър Кирил Ананиев за пореден път обеща ръст на заплатите в болниците, този път догодина и на фона на голям синдикален протест на работещи в здравния сектор, който бе бойкотиран от съсловията. 

"За първи път такъв огромен ресурс, в размер на допълнителни 200 млн. лв. за болничната помощ, е предвиден в проектобюджета на НЗОК за 2020 г., а една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците", заяви Ананиев след среща с представители на КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи при вицепремиера Томислав Дончев.

По време на срещата пред Министерския съвет се провеждаше протест, организиран от двете организации. Той беше обявен за национален и с искания за по-високи заплати, но от него се разграничиха лекарският съюз, протестиращите от пролетта медицински сестри, общинските болници, организации на фелдшери и пациенти. Лекарският съюз обяви, че повечето искания на съсловната организация за бюджета за догодина ще бъдат удовлетворени и затова няма да протестират, а сестрите припомниха, че синдикатът и официалната им съсловна организация не ги подкрепиха, когато те започнаха да протестират.

И този път Ананиев обеща с ръста на парите за болници да се вдигнат цените на медицинските услуги, а с тях - и заплатите. Миналата седмица стана ясно, че кабинетът и МЗ са лъгали месеци наред медицинските сестри, че отпускат 50 млн. лв. на болниците именно за ръст на техните заплати, а тихомълком са коригирали постановлението си на 6 млн. лв. Преди това МС беше гласувал и извънредни 30 млн. лв., за които пак се каза, че ще са и за заплати. Едва миналата седмица Ананиев обясни, че от Министерството на финансите изчислили, че общо 80 млн. лв. биха били непозволена държавна помощ за публичните болници, затова за ръст на възнагражденията са били предназначени други 50 млн. лв. от резерва на здравната каса. Те пък първоначално бяха обявени за увеличение на цените на лечението по педиатрични клинични пътеки. В крайна сметка сестрите, които настояват за поне 1120 лв. стартово възнаграждение, обявиха, че ако изобщо е имало ръст, той е бил на места с до 100 лв. и далеч от исканията им.

Сега Ананиев твърди, че увеличението на бюджета на касата за болнична помощ пак ще отиде за заплати. „Анализът, който направихме, показва, че обемът дейност е достигнал вече своя таван, т.е. тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки“, поясни той. Министърът смята, че три четвърти от 200-те млн. лв. трябва да отидат за възнаграждения.

За да стане това, при преговорите за Национален рамков договор МЗ ще настоява да се запише изричен текст, който указва, че не по-малко от 50% от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения, обяви Ананиев. Данните поне за държавните и общинските болници обаче сочат, че това и сега е така. МЗ ще иска и конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор, увери Ананиев. Според КТД сестрите трябва да получават поне 900-950 лв.

 

КОНТРОЛ

„Освен тези два контролни механизма като принципал на една голяма част от болниците – областните болници и държавните болници, имам право да изпратя определени указания, които трябва да бъдат изпълнявани, за което ще търся отговорност от директорите и от управителните тела. Освен това ще подсиля и представителите на Министерството на здравеопазването, които участват в бордовете, както и с доказали се експерти с административен опит - да наблюдават пряко както изпълнението по места на Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал“, допълни още здравният министър. Не е ясно обаче защо това не е направено досега. 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Синдикатите обявяват стачна готовност заради болничните

19.11.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

105
Задават се протести заради болничните

18.11.2019

АНА АТАНАСОВА

108
Протестиращите са блокирали всички входове на парламента в Тбилиси

17.11.2019

1511 16

Коментари

Muktata
снимка на Muktata

Шокай Киро мазохистите по главите мазохистични ! 😁 На тях им харесва. Ако не им харесваше , щяха да се махнат отдавна...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×