Quantcast
800 държавни бройки останаха празни в СУ | СЕГА
facebook
twitter

България

800 държавни бройки останаха празни в СУ

Дори най-елитният университет у нас обяви допълнителен прием
708
 СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Дори най-елитният университет у нас - Софийският, не успя да запълни отпуснатите от държавата бройки за първокурсници и обявява допълнителен прием. В последните години МОН активно регулира приема, като намалява местата по държавна поръчка в направления с пренасищане на кадри и ги увеличава в приоритетните специалности. Въпреки това висшите училища трудно успяват да запълнят отпуснатите бройки, поради което част от тях прибягват до всевъзможни трикове да привлекат студенти.

В СУ допълнителният прием ще премине по традиционния начин, но вакантните позиции са цели 800. Срокът за подаване на документи е от 9 до 13 септември, т.е. ще може да се кандидатства с резултати от поправителните матури, които се провеждат тази седмица и трябва да са проверени до 10 септември. Има и допълнителни изпити по физика и теология на 14 септември.

Най-търсените специалности като психология, английска филология, софтуерно инженерство, право, международни отношения, икономика и финанси, журналистика и пр. са запълнени в предишните три етапа на класиране. Тук обаче се набива на очи едно любопитно изключение - остават свободни 30 места за редовна форма на обучение в медицина. Незаети позиции има още в специалност философия - 15, културология - 11, история - 21 в редовна и 12 места в задочна форма, архивистика и документалистика - 20 места в редовна и 7 места в задочна. Доста от филологиите не са запълнени изцяло - в българска филология има 15 места в редовна форма, във френска - 14 места, в италианска - 10, в испанска - 8. Незаети позиции има и в екзотичните иранистика - 10 места,  индология - 8 и т.н. Свободни бройки има и в специалности като математика и информатика - 18 места в задочна форма, компютърно инженерство - 4 места в редовна форма, доста от физичните специалности, някои педагогически. В задочна форма на право, чието премахване се отложи за поредна година, са останали незаети 27 места.

Отделно от тези места, които са субсидирани от държавата, СУ обявява и допълнителен прием за 480 места в платена форма на обучение.

КАМПАНИЯ

Равносметката към момента след три класирания е 4578 новоприети студенти, 23-ма от тях - лауреати от национални и международни състезания и олимпиади. В кампанията са участвали 7148 кандидати.

Още

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз
Студенти се оплакват, че плащат за общежитие, а учат онлайн
План-прием 2021/22: повече инженери, по-малко икономисти