facebook
twitter

Първа страница

Университети вече приемат с тестове, попълнени вкъщи

Критериите за кандидат-студентите на някои висши училища съвсем се занижиха
30464
 Илияна Кирилова
За провалилите се кандидат-студенти все още има шанс.

В опит да запълнят отпуснатите от държавата бройки за студенти университетите измислят какви ли не облекчения за кандидатите си, нямащи нищо общо с академизма, показа проверка на "Сега". На места летвата е свалена невъзможно ниско - освен че се предлагат тестове за прием, които всеки младеж може да попълни вкъщи, някои вузове оферират прием във важни специалности, каквато е например национална сигурност, на студенти, изпаднали даже от последното класиране.

Фрапиращ пример в това отношение е УниБИТ. Той предлага задочно обучение в бакалавърска степен по "защита на националната сигурност" "за всички кандидат-студенти, включително и тези, които са положили конкурсни изпити в УниБИТ през кандидатстудентската кампания за 2019 г., но некласирани и след последното класиране". От сайта научаваме, че това е възможно по силата на "сключен договор за съвместна дейност между Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ)".

Ежедневни изпити за улеснение на студентите си пък предлага Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“. Те са по български и по история и от тях биха могли да се възползват кандидатите да учат право в задочна форма, платено обучение, които нямат успешно положени изпити по тези предмети. Те могат да са както лица със завършено средно образование, така и действащи студенти, става ясно от сайта на университета. Въведени са и сериозни улеснения - може да се подаде заявление за участие в изпита (тестова форма) в 10 ч., а в 11 ч. да се положи самият изпит. 

Частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), станало известно с предлагането на джипове за своите студенти, предлага допълнителни стимули за млади семейства. Бременните студентки и студентки майки с деца до 6-годишна възраст ще се обучават при облекчен режим. Ако и двамата родители учат и имат дете до 6 г., единият от тях може да се възползва от възможността за индивидуален режим. В случай, че семейството има две и повече деца, облекченият режим важи и за двамата родители. Той позволява "обучение по индивидуален учебен план, удължен срок на следване, административна заверка на семестър, явяване на изпити извън сесиите, присъствие на занятия в удобно време и място, провеждане на индивидуални консултации, както и електронно обучение".

Висшето училище по застраховане и финанси освен онлайн кандидатстване предлага и онлайн тест, достъпен за всеки, който пожелае. Времето за попълване на 21 въпроса е 90 минути, а самите въпроси са елементарни. Сред тях са например какво представляват инфлацията, акциите, облигациите и т.н. В частта за обща култура кандидатите трябва да отговорят кой е написал българския химн, чие дело е покръстването на българите, кой град е избран за Европейска столица на културата през 2019 г. и т.н.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Студентските бригади в САЩ не са отменени

01.04.2020

2339 31
Как върви университетското обучение от дистанция?
"Кино в длан" отново провокира креативността

Коментари

сталкер пустиняк

Ако и двамата родители учат и имат дете до 6 г., единият от тях може да се възползва от възможността за индивидуален режим.

 

Това го има и в държавните вузове. 

Вероятно след някоя и друга годинка университетите ще почнат да бълват бакалаври и магистри от етноса. Направо да откриват филиали в Столипиново и Факултета, хем последния квартал си звучи и академично. 

bay Dragan

Ще взема да се запиша и аз на стари години. Да изкарам някое друго висше още. Барем статистиката за висшистите да подобря.

JollyRoger's

ФолЦваген ли!?! Ъхъм...

Weiß

Университети вече приемат с тестове, попълнени вкъщи

 

Страхотно!

Започна се.

В скоро време тотото ще изплаща печалби по фишове попълнени след теглене на тиража.

Andrij

Лошото е,че тези с попълнен тест в къщи после заемат местата в държавните администрации.Особено се забелязва при магистратите.Иначе е лесно.Просто умните работодатели в частния сектор спират да приемат по диплома.А по показани знания и умения.Минава първоначални 2-3 теста,отбраните ги назначаваш на временен договор до 6 месеца,и когото си харесаш го оставяш на постоянен.Ама пък тогава държавната администрация ще прокара закон по който и в частните фирми 70% да са с дипломи от "университети"!

Geo

За шест месеца фирмата ви ще се издъни с изпълнението на сключения от вас търговски договор - и след това най-малкото, което тръгвате заедно с наетия от вас служител да си търсите каквато и да е работа.

Дежурния

Доста се попресолява медийната манджа. Преобладаващо университетите и "университетите" вече приемат само с оценки от дипломата и матурите. В текста се говори за хора ходили на конкурсни изпити, каквито и да са. Всъщност и без никакви тестове, попълнени където и да е, кандидатите ще бъдат приети. Други са проблемите, не измислената жълтенийка за кликане и "сензация".

Джиджи

Университети вече приемат с тестове, попълнени вкъщи

От кого? ?

 

От мама и тате? Или от бате?! ???

Седем с един...

Да почнат да приемат с "диплома" за завършен 4-ти клас, гарантираща някаква минимална грамотност...

Invisible

   А ние се  тревожим за купените шофьорски книжки.

   

Интервал

Следваща стъпка - университетите направо да продават попълнени тестове, като и цените според оценката, за която са попълнени. Достатъчно е кандидатите да могат да назоват името на университета, както и да могат да си напишат името с най-много 2(две) правописни грешки. Няма да е лошо да се включи и застраховка "Гарантирано получаване на диплома" в цената на попълнените тестове. Изглежда напълно логична и последователна посока за развитие на образованието ни... щото консули с по "няколко образования" не се появяват от нищото.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Професорът: Елена, кажете ми името на жената заради която започва Троянската война!

- Ъъъъ

- Ще ви помогна, носи вашето име.

- Аааа, Николоваа, да!?

fractal
снимка на fractal

Вица за моя твоя и ничия човек

 

fractal
снимка на fractal

Изпитите по време на следването трябва да са анонимни без преподавателите да знаят кой оценяват в голям плик развитие на въпроса в малък плик името на студента и върху двата плика еднакви номера

Предводител на ...

Парата пак в свирката, пак се писка за некви приемни изпити, без дори да е налице умствен капацитет да се осмислят същинските проблеми. Само да напомня, че в ноторно известния бантустан от Третия свят - Германия - матурата дава достъп до всяка специалност във всеки университет с изключение на някои частни ВУЗ-ове. Безспорно е, че липсата на приемен изпит съсипва родното образование ?

ПП Дежурен, ?

vvatkov

   Що му викате висше на ВИШУТУ? Онова е друго, бе - КОМУНИСТИЧЕСКО! Недейте ги бъркА!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×