Медия без
политическа реклама

500 000 лв. искат фирми от община Варна заради бедственото положение

15 Дек. 2023
диян иванов
Пораженията в града не се изчерпват само с урагана - доста след него се свлече и крайбрежната алея.

500 000 лв. сметка са представили фирмите по поддръжка на Варна за преодоляване на щетите при бедственото положение след урагана на 19 ноември. С тях са били сключени 20 договора. Данните бяха съобщени днес от кмета Благомир Коцев и заместника му Диан Иванов. Двамата уточниха, че нито лев не са преведени към дружествата, а това ще стане след като държавата покрие щетите по линията на комисията за бедствия и аварии. Други около 800 000 лв. - пак стойност на поражения, са в отговорност на самата община. Така се получава общо към 1.3 млн. лв., които общината иска от държавата. Общата стойност бeз разбивките бе съобщена преди дни:

млн. лв. ще поиска община Варна от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата са за справяне с последиците от ураганното бедствие от 18-19 ноември", съобщи общинският пресцентър.

Бедственото положение продължи 10 дни. При такъв извънреден статут дейностите се възлагат директно, без конкурс. Именно поради това бе интересно защо бедственото положение продължава дълго, а и каква точно сума ще поискат фирмите. Коцев уточни днес отново, че пораженията са били големи и наистина се е изисквало усилена работа. Поясни още, че макар фирмите да поддържат града с регулярни договори, при бедствие дейностите не влизат в контрактите - форсмажор, при който сумите се покриват отделно.

Иванов съобщи още, че към общината се отправят искове от граждани заради щети по автомобили, друг вид имущество и т.н. Жалбите се увеличавали непрекъснато. Според Иванов в крайна сметка може да възлязат на милиони левове.

Още по темата