Quantcast
400 кг хероин от Дубай са задържани във Варна | СЕГА
facebook
twitter

България

400 кг хероин от Дубай са задържани във Варна

Арестувани са митничар и шеф на шуменска фирма
Обновена
1 117

Задържано е огромно количество наркотици – близо 400 кг. хероин на стойност около 32 млн.лв. Това написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър. "Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца. България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението", написа още Гешев.

По-късно окръжната прокуратура във Варна съобщи, че за пренасяне през границата на страната на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително към наказателна отговорност са привклечени двама мъже на 35 години и на 45 години.

На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна - Запад е пристигнал контейнеровоз от Дубай На него се намирали четири контейнера, транспортиращи по 400 битумни ролки. Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България. При проверка, в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. 

От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

Събрани са доказателства, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката и служител от митничически пункт. При проведена специализирана полицейска операция двамата извършители са задържани. Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

Ключови думи:

400 кг, хероин, Варна, Иван Гешев

Още

Гешев пак обедини ГЕРБ, ДПС и БСП в парламента

22.04.2021

Обновена

15763
Борисов най се страхува да не бъде сменен Иван Гешев

21.04.2021

11077
"Демократична България" подгони Гешев и ВСС

15.04.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7350