Медия без
политическа реклама

1,5 г. след края на ремонта "Графа" още няма акт 16

Кметът Фандъкова за пореден път заяви, че се работело активно за узаконяването на реновираната Зона 2

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На 28 май 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова обяви ремонта на Зона 2 за приключен.

Година и половина след края на ремонта на т.нар. Зона 2 от центъра на София реконструираната улица "Граф Игнатиев, площад "Славейков", градинката на църквата "Свети Седмочисленици" и прилежащите площи продължават да нямат разрешение за ползване. Това призна столичният кмет Йорданка Фандъкова на последната сесия на Столичния общински съвет. Като причина този път тя посочи COVID-19.

Отговорът дойде след питане на общинския съветник от БСП Петко Димитров, който поиска да научи кога ще бъде възстановен книжният пазар на площад "Славейков". "Книжния пазар е с голяма културна стойност за софиянци. Мина доста време, откакто ремонтът приключи, но за съжаление бъдещето на емблематичния площад все още е неясно. Пространството изглежда недовършено и пусто, а за решаването на този проблем все се говори в бъдещо неопределено време. Най-вероятно хората, които развиваха своя бизнес там, вече са се преориентирали и изобщо не разчитат да се върнат на "Славейков". За съжаление, вероятно някои са фалирали", коментира Димитров.

Той зададе и въпрос дали Зона 2 най-после е получила Акт 16 и ако не е - защо. Фандъкова отговори, че го очаква "всеки момент".  "Предоставили сме всички документи, но за съжаление заради COVID-19 имаше проблеми с комисията на ДНСК. Доколкото имам информация, вече всички нейни членове са на линия, така че се надявам работата да приключи възможно най-бързо", каза тя.

През юни т.г. кметът на София отново каза, че очаква обектът да получи разрешение за ползване в най-кратки срокове, за да не се нарушава законът, който забранява експлоатацията на строителен обект без Акт 16. "От ДНСК имаха допълнителни изисквания, които в момента се изчистват. Работи се активно, за да може това да се финализира", каза тогава кметът. Сходни бяха думите й и в края на май 2019 г.., когато строителната площадка на "Графа" бе закрита.

По отношение на книжния пазар Фандъкова също заяви, че се работело за неговото връщане на "Славейков". Вчера СОС прие схемата за разполагане на бъдещите търговски съоръжение, но без все още да е ясно какъв точно ще е външният им вид. "Благодарение на решението на СОС бъдещето на книжния пазар малко повече се изясни. Оттук-нататък предстои проектирането и изграждането на самите съоръжения", каза Фандъкова.

Както "Сега" писа преди дни, всъщност Столична община още няма идея как ще изглеждат бъдещите витрини, които да се разположат под новите перголи на "Славейков". От Направление "Архитектура и градоустройство" съобщиха на заседание на икономическата комисия, че администрацията още не решила за визията им. "Правим разработки, като трудностите са преди всичко дизайнерско-технологични, тъй като се търси възможност елементите да бъдат затваряни, когато няма пазар, за да се използва пространството. Положението е дискусионно, имаме предложения, за които смятаме, че трябва да се доработят самите елементи за разполагане на книгите и за работа на търговците. Когато съоръженията бъдат изработени, ще ви запознаем с тях", заявиха от НАГ.

 

Нова бус лента

В София вече има нова буслента, която е първата от 3 г. насам, изчисли гражданската организация "Спаси София". Буслентата е разчертана по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" от кръстовището с ул. "Граф Игнатиев" до НДК. Със създаването се очаква да се ускори движението на градския транспорт по доста натоварените линии 72, 76, 94, 204, 304 и 604. Реорганизацията е резултат от съвместната работа на "Спаси София" със зам.-кмета по транспорта на общината Кристиан Кръстев, съобщиха от сдружението. Между бул. „Драган Цанков" и бул. „Черни връх" /НДК/ във върхов час преминават 46 автобуса на час, които заради липса на обособено трасе се движат прекалено бавно - 4 мин. за само 800 метра, изчислява "Спаси София". Като плюс се посочва още, че новата буслента нява да е за сметка на автомобилното движение, тъй като досега същото лента се ползваше за аварийно спиране. Занапред автобусите няма да навлизат в 2-те ленти за автомобили, което трябва да подобри пропускливостта на "Христо и Евроги Георгиеви". Също така с реолганизацията не се намаляват или премахват 10-те паркоместа в участъка.

Още по темата