facebook
twitter

Горещи новини

Жители на "Младост 1" излязоха на протест срещу кмета си

Румен Русев нареди да се премахне детска площадка от реституиран терен, защото била "морално остаряла"
4202
Фейсбук

Десетки граждани се събраха на протест в столичния "Младост 1" тази вечер, подкрепиха ги и жители на "Дружба" и "Дианабад". Поводът е, че детската площадка пред бл. 19-21 е премахната с решение на временния кмет на района Румен Русев.

За това пръв съобщи независимият общински съветник Войслав Тодоров във "Фейсбук". Той отишъл веднага да възрази в общината и получил устно обещание от Русев, че ще върне уредите за игра обратно в градинката. За това обаче няма протокол. Освен това градинката не фигурира в обществената поръчка, която районната община стартира за реновиране на няколко детски площадки в „Младост“.

"Въпросът е как общината възлага да се махнат съоръжения от частен терен, и то отреден за застрояване. И това не е ли нерегламентирано подпомагане на частен инвеститор? Още повече че не е направен протокол, че съоръженията са опасни, а само се стъпва на някакъв сигнал. Елате на протест пред градинката от 18.30 ч, да покажем категорично, че няма да допуснем строеж там. Искаме спешно изграждане на нова детска площадка на мястото и възстановянане на терена като общински!", написа Тодоров. На протеста той обясни, че действията на кмета са неправомерни, защото ако ще маха нещо от частен терен, това трябва да е за сметка на собственика, а не на общината. 

Любопитното е, че заповедта за премахването на съоръженията като "морално остарели", което не означава опасни, е от днес на обяд, съобщи Тодоров. Интересно е как толкова бързо са организирани нещата с фирмата, която да изреже всичко предписано. 

Именно при опит тази градинка да бъде застроена, преди време започнаха стихийни протести в района, а в крайна сметка техният инициатор Десислава Иванчева беше избрана за кмет. 

Детските катерушки до бл. 20 бяха две - земно кълбо и лодка. Лодката е от времето на социализма, а кълбото е поставено от семейството на Ивета Вутова, живеещо в съседен блок. Пред репортер на "Сега" тя разказа как са поискали от общината детско съоръжение през 2004 г. и им било предоставено кълбото. Съседи го заварили, а тя боядисала него и лодката. През всичките тези години градинката е косена и поддържана от съпруга й. Чак преди 2 години се разбрало, че е реституирана по времето на управлението на ГЕРБ и има план да бъде застроена. 

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кандидат за концесията на летище София иска да строи национален стадион

23.05.2019

267
Иванчева и Петрова се оплакаха, че не могат да гласуват на изборите

21.05.2019

983 19
Засилени мерки за сигурност преди "Левски" - "ЦСКА-София"

21.05.2019

376

Коментари

Zmeja

За съжаление Конституцията определя само частната собственост за неприкоснвена. Държавната и общинската - кучета ги яли!

Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона. (2) Собствеността е частна и публична. (3) Частната собственост е неприкосновена. (4) Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя със закон. (5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.

Анонимен3

Глупости, нямаш си напредстава колко прикосновена и лесна за ГЕРБ е частната собственост. 

Анонимен3

София има крещяща нужда от мораториум за две години за ново строителство.

Apolitichen

Що? Мястото на Кремиковци е празно. Зад Обелят също. Е, нямало инфраструктура. Ама Данчето като събере таксите за разрешителните, отма ще нареди плочките от Графа чак до Своге. И ще станем една Холандия на Балканите с преливащи един в друг градове😄

Предводител на ...

София има крещяща нужда от мораториум за две години за ново строителство.

Чесновите хлебчета дизагрийват.

onzitam

Отдавнна предлагам, Районите в София да се превърнат в ОБЩИНИ със собствени бюджети и районни съветници. Не може правомощията на кмета на Младост или Люлин, които са с по няколкостотин хиляди жители да имат правомощия на селски кмет с 350 жители. Да не отварям дума и за това, че имаме общини с по 1500 човека общо във всичките населени места.

Ад мин

Съгласен! Финансовата децентрализация ще се "случи" въпреки фъндъкова и пръстовете му. Не съм съгласен само с това, че селските кметове трябва да останат със сегашните си правомощия и финансов ресурс. У нас има села (само около София са 3-4), които са по-многолюдни от множество северозападнали градчета.

inventus

Вече не се ли свършиха основанията за тази реституция? Едно време от 44 та чак до 54 г. изскачаха още и още активни борци против фашизма и капитализма а сега станаха тридесет години и все още изскачат нереституирани частници! Аман бе!

Apolitichen

Бъркате аналогията - сравнявате собственост с превилегия. Едно време до 56 г. цялата собственост беше национализирана (за 12 години). Сега, една малка част от тая собственост не може да се реституира за 28 г. Сиреч, “тъпите” комунисти са направили работещи правила, а “умните” демократи с четири специални закона (в реални граници) и един за земеделската земя направиха такава каша, че реституцията стана начин на “уплътняващ г@з до г@з” живот.

Без да отричам вината на комунистите (за изкореняване на чувството за собственост и подържащите го регистри), реституцията за сетен път доказа, че няма начин да се връща времето на назад. Ей на в случая в Младост, някошната нива, срещу която собственикът е получил обезщетение, включително апартамент в Младост, сега му се връща като “регулиран парцел” с изградена инфраструктура (платена с данъците в продължение на 50 години). И вместо да сее картофи (както е било преди 1944 г.), иска да разруши инфраструктурата или да я направи негодна за тия, които са я платили с данъците.

А за “активните борци”/реститути/грантаджии и тям подобни активисти, борбата за превилегии (почит) не е спирала през цялата човешка история. И АБФК продължаваха да “излизат от гората” до 1989 г., и “активните репресирани” реститути ще продължават да “усвояват” нови реални граници докато държавата не наложи данък върху всяко парче земя, включително частната държавна собственост и частната общинска собственост.

inventus

Вероятно сте прав Аполитичен. Аналогията която направих беше малко прибързана и не най удачната. съжалявам. Разгневявам се от тези несправедливости.

доктор Гилотен

Имането и кинтите, награбени приживе могат ли да се ползват в отвъдното?

За едни назначени "бизнес" "дами"/"мен" питам?

 

Лoвkия

София има крещяща нужда от мораториум за две години за ново строителство.

Значи не искаш двустаен в Младост до метрото за щерката?

ЗИЛ131

Страхотна логика на милиционер провокатор

Apolitichen

 

Двустаен!? До метрото!? Живееш в миналия век. Сарая и хеликоптера са вече “първа необходимост” за Човека и неговите човешки права. Разходи се из Бояна, до къщурката на Баневи или до “баничаро-разпределителницата на Доган! Забил си нос в тоя герп(Б) и не вдигаш очи към зеленото бъдеще - чисти хеликоптери, чисти сараи, чисти мъжки секретарки.

TheBoss

За съжаление Конституцията определя само частната собственост за неприкоснвена. Държавната и общинската - кучета ги яли!

 

Ясно, значи когато комунягите ти крадат частната собствено е ок, когато си я върнеш - е за съжаление.

Уникално !

ГАМЕНЧЕТО

Централна софия е един коптор, кооперация до кооперация без място за тротоари площади, площадки кочина която социализма промени с крайните  квартали наречени спални където поне има пространство за дишане. Сега искат да го завземат за да заприлича на стара софия коптор. Спасението е яростни протести до дупка срещу страхливата мафия.

onzitam

Спасението е яростни протести до дупка срещу страхливата мафия.

Спасенито е връщането на ЖИТЕЛСТВОТО в либрален режим!!!

 

 

Предводител на ...

Вече не се ли свършиха основанията за тази реституция?

Впрочем баш въпросната градинка е в рамките на някогашен турски чифлик. Вервам нейде да се пази нечий берат ... 

peniko

👍

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Кой е начело на протеста, та да го изберем за кмет?

Войслав Тодоров ли?

:)

 

peniko

Живях в Младост 1А от 1985 до 1999. До Орлов Мост беше Мах 10 мин с грдаския транспорт, всеки 2-ри блок имаше мазагини отдолу - няма нужда да се губиш с часове за покупки, училището на 100 м от нас а градината на 50 м. А децата ми пораснаха в невероятна за днес обстановка: тичаха по ливадите чак до Горубляне, игреха футбол на "празното" м/у Мл 1 и 3 и ловяха жаби в гьоловте на канала (уупс да не мъ чуй някой природоопазител).

Тая дунанма с реституциите е още от началото на 90-те - от незастроените площи край блоковете (оставени за бъдещи търговски обекти), градинките,  пътеките. Както се вижда - тя далеч не е приключила. ....  Имам още близки и приятели в квартала, та според тях нещата вървят отзад напред: днешната баба от Горубляне няма никаква идея къде е била нивата на /баща й/дядо й, но "учени" хора са я издирили, събрали са документите, отиват при нея и казват ето тука една торба жълтици за нивата....Няма да се учудя ако скоро и блоковете вземат да бутат.

panteraivan

Да Ви е честит ГЕРБЕРСКИЯ кмет на младост - но не защитихте Иванчева!

Danibus

Нещата ще почнат лека по-лека да искристализират, ама както обикновено българина ще е закъснял.

Banshee
снимка на Banshee

Герберски Гуайдо е тоя Румен Русев.  Истинският кмет - в затвора и слагаме послушко да демократизира квартала. 

Лoвkия

Страхотна логика на милиционер провокатор

Да.

Дай сега да видим логиката на фармацефт урбанист.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×