Медия без
политическа реклама

Зеленски обяви „Северен Поток-2“ за заплаха за цяла Европа

Руският проект носи и военна опасност, обяви още украинският президент

01 Септ. 2019
БГНЕС архив

Украйна и Полша се застъпват за диверсификация на енергийните източници, включително в сътрудничество със САЩ, руският проект „Северен поток-2“ е неприемлив и носи заплахи за цяла Европа. Това обяви президентът на Украйна Владимир Зеленски на съвместна пресконференция на президентите на Украйна и Полша, съобщава „Укринформ“, цитирана от Агенция Фокус.
"Обърнахме внимание на въпросите на енергийната сигурност. И тук говорим с Полша в един глас:" Северен поток 2 "е неприемлив и носи заплахи за цяла Европа, включително и военна. Ние едновременно се застъпваме за диверсификация на източниците на енергоснабдяване, както и на енергийното сътрудничество. в триъгълника Полша-САЩ-Украйна “, заяви Зеленски.
Той подчерта, че Украйна е заинтересована да стане участник в регионални проекти и инициативи на полската държава.
"Сега си сътрудничим в изграждането на трансевропейската магистрала „Виа Карпатия“. Обсъждахме и амбициозния проект за международния воден път Е40", заяви Зеленски.
Както бе съобщено, проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на ново разклонение за газопровода от руския бряг през Балтийско море до Германия в допълнение към вече съществуващия Северен поток. Предполага се, че капацитетът на втория клон на "Северен поток 2" ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно, дължината му е повече от 1 200 км.
Газопроводът се строи от руския Газпром заедно с европейските компании Engie, Uniper, OMV, Shell и Wintershall. Когато проектът стартира, се предвиждаше той да бъде завършен преди края на 2019 г.
Украйна се противопоставя на изграждането на „Северен поток 2“ поради възможната загуба на статута на транзитна страна. Освен това противници на "Северен поток 2" са САЩ, Полша и балтийските страни, които предупреждават, че в този случай ЕС ще зависи изцяло от руския газ. Доналд Тръмп заплашва да блокира проекта със санкции.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?