Медия без
политическа реклама

Здравният министър на Словакия хвърли оставка заради Sputnik V

Байдън нареди ваксинация на всички пълнолетни в САЩ до 1 май

12 Март 2021
ЕПА/БГНЕС

Министърът на здравеопазването на Словакия Марек Крайчи подаде оставка, за да тушира различията в правителствената коалиция. Те възникнаха заради поръчката на Словакия на ваксината "Спутник V" срещу коронавирус, която не е регистрирана в Европейски съюз.

Крайчи, подписал разрешение за използването на руската ваксина в Словакия, направи изявление и обяви оставката си на пресконференция в Братислава, предаде БГНЕС. Премиерът Игор Матович изказа своята благодарност за работата му.

Единството на правителствената коалиция, както отбеляза словашкото национално радио, беше запазено по този начин. Матович, който инициира закупуването на Sputnik V, също ще остане на поста си, въпреки че представители на две от четирите партии в коалицията поискаха и неговата оставка.

Първата партида на "Спутник V" беше доставена на Словакия на 1 март. Използването на руската ваксина, както беше заявено по-рано от Крайчи, трябва да започне през втората половина на март. Две от четирите партии в правителствената коалиция на страната се противопоставят на употребата на лекарството без регистрацията му в Европейската агенция по лекарствата (EMA).

- Президентът на САЩ Джо Байдън каза в излъчено снощи в телевизионно обръщение, че ще разпореди на отделните щати до 1 май да ваксинират срещу коронавирус всички пълнолетни граждани и призова сънародниците си да останат бдителни към заразата, предадоха световните агенции.

Байдън направи 24-минутното си обръщение в деня на първата годишнина от началото на ограничителните мерки заради пандемията.

Президентът говори за тежкото въздействие от вируса и каза, че работи за ускоряване на ваксинациите и създаване на по-силно усещане за нормалност в страната до празника за Деня на независимостта на 4 юли.

Байдън каза, че неговата администрация е на път да постигне целта за поставяне на 100 милиона дози ваксина много по-рано от плануваното по график. Президентът беше обещал през първите 100 дни от мандата му да бъдат поставени 100 милиона дози ваксина. Сега обаче, той каза, че това ще бъде постигнато до 60-ия ден.

Държавният глава призова американците да спазват правилата и изрази оптимизъм, че САЩ ще вървят към нормалност през следващите месеци, като отбеляза, че "има надежда и светлина за по-добри дни напред, ако всички изпълним своя дял".

- Хората, които са се заразили с COVID-19 след получаване на първа доза от ваксината, ще могат да получат втората 3 месеца по-късно. Израелското здравно министерство разпространи публично процедурите за хората, които се заразяват с коронавирус между приема на двете дози от ваксината, съобщи "Ynet".

Новата процедура се прилага за тези, които са били заразени и диагностицирани с коронавирус след получаване на положителен тест.

Съгласно тази нова процедура, всеки, който получи първата доза от коронавирусната ваксина и впоследствие се зарази, ще трябва да изчака поне 3 месеца, докато получи втората и последна доза.

Израелското министерство на здравеопазването изпрати насоки до всички израелски здравни служби, изясняващи новата процедура.

Новата система предвижда правила за получаване на зелен паспорт след получаване на първата доза и по-късното обявяване на ваксинираните за проверени за коронавирус пациенти – статус, който ще бъде актуализиран шест месеца по-късно.

В момента в Израел продължава кампанията за масово ваксиниране, като над 5 милиона граждани са получили поне първата си доза ваксина

Междувременно на словашките политици приветстваха стартирането на процедура по изследване и регистрация на руската ваксина от EMA.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата