Quantcast

Медия без
политическа реклама

Започва миене на булеварди в София за по-чист въздух

Кои улици обаче ще се мият - общината не казва

13 Дек. 2019Обновена
Това е всичко, което се знае за миенето на улици в София.

Във връзка с повишението на температурите кметът на София Йорданка Фандъкова възложи да започне миене на булеварди, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Миенето на пътната инфраструктура се изпълнява при подходящо време и е част от мерките за подобряване качеството на въздуха. Дейностите ще се изпълняват с автоцистерна. Ще бъде създадена временна организация на движението с цел минимални затруднения на трафика, съобщават от общината.

Това е поредната мярка на Фандъкова, която се съобщава без никаква конкретика и отчетност. В София има десетки улици, които не са мити цяла година, а никъде на сайта на общината няма публичност по тази дейност, която гълта милиони левове. В справката за предстоящо миене на улици например са записани три булеварда за следващите три дни, като не личи някой от тях да е включен извънредно в тази дейност. Няма нито един посочен булевард от районите с най-тежко замърсяване в последните дни, нито пък улици от районите с интензивно строителство. Отчетът за свършеното от фирмите е насипен - в декари, а не по улици, поради което от него не може да се извади никакъв извод. Последната снимка на мокра улица е от 21 ноември. Така отново остава съмнение, че общината имитира дейност за успокоение на обществеността.

Иначе към тази изключително непрозрачна дейност кметът Йорданка Фандъкова ще иска да се пренасочат допълнителни средства. Тя ще предложи на Столичен общински съвет спестените ‎2 210 000 лв. от решението на МОСВ да намали размера на отчисленията за депониране, които се заплащат от общините, да бъдат пренасочени за допълнително миене и метене в план-сметката за почистване на София през 2020 г. Метенето обаче е фактор не за чистота, а за допълнително запрашаване на града при сухо време.

Още по темата