Медия без
политическа реклама

Записаните в е-регистъра ще се ваксинират само с Астра Зенека

Зам.-министър Жени Начева призна, че утре може да има проблеми с имуниизрането, но призова гражданите за толерантност

10 Март 2021Обновена

"Не мога да обещая, че утре всичко с ваксинирането ще е прекрасно. Като всяко ново начало, възможно е на 1, 2, 3, 5 места да има проблеми, но сме създали нужната организация възникналите проблеми да бъдат веднага решавани". Това коментира зам.-министър Жени Начева на брифинг по повод утрешната ваксинация, когато започва имунизирането на първите лица, записали за ваксина през електронния протал. 

Въпреки уверенията на здравното ведомство обаче, нищо не предвещава, че стартът на е-записалите се за ваксинация ще тръгне добре, имайки предвид днешните нови, стари измерения на прословутия български модел за стихийно ваксиниране - опашки, объркан ред за ваксиниране, дублирани часове, грешни данни. Днес и утре са последните дни за имунизиране на изборната администрация. Пред пунктовете обаче цареше пълен хаос, а още преди отварянето им на места имаше опашки от над 50 човека, които чакаха на дъжда без яснота дали ще се ваксинират. На фона на всички неразбории, днес стана ясно и, че хората, които са се записали по електронен път за ваксина чрез е-регистъра, ще бъдат ваксинирани само с "Астра Зенека", тъй като други видове ваксини няма.

"Считано от 11.03.2021 г. стартира имунизацията с ваксина срещу COVID-19 в оповестените имунизационни центрове на територията на София град. Имунизацията ще се провежда само с ваксина на AstraZeneca. Моля всички да спазват регистрирания час за посещение за да няма струпване пред кабинетите, както и необходимите противоепидемични мерки", написаха от РЗИ-София.

Зам.-министър Начева ясно бе попитана какви точно са опциите пред човек, който не желае да се ваксинира с "Астра Зенека", но конкретни отговори така и не бяха дадени. "Всички записани в системата могат да се ваксинират с наличната ваксина в избрания медицински център. Ако не желаят "Астра Зенека" и искат друга ваксина, могат да се отпишат, да изберат друга дата и да изчакат, когато има друга ваксина", заяви тя. По думите й това, че човек е заявил предпочитание за дадена ваксина, не означава, че в деня на ваксинирането ще има точно от нея. "Не отнемаме правото на избор, честно и отговорно сме информирали каква ваксина има в момент. Всеки има право на избор, то е обвързано с лекарската преценка с каква ваксина да се ваксинираш. Правото на хората да изчакт иРНК ваксина не е отменено", категорична бе тя, признавайки, че повече хора предпочитат ваксината на "Пфайзер".

Така и не стана ясно и дали ако човек се откаже, защото няма от неговата ваксина, ще бъде викан от избрания от него медицински център, когато пристигне предпочитаната ваксина, или просто трябва да се регистрира повторно с риск да събитията да се повторят.

В случай, че се освободят часове заради хора, които не искат да се ваксинират с "Астра Зенека", или има остатък от дози ваксини, зам.-министър Начева посочи, че във ваксинирането (чрез връзка с РЗИ) биха могли да се включат лицата от някоя от 4-те фази на ваксинационния план, или такива, които са заявили желание извън системата (това би трябвало да са дошлите пред ваксинационните пунктове за т.нар. зелени коридори - бел.ред.). "Няма да има неизолзвани или неусвоени дози", заяви тя. По думите й не би трябвало да има и опашки от чакащи, тъй като ако на едно място има повече желаещи хора за ваксина, извън електронно записаните, то има възможност на тези места, където се налага, да се извикат екипи на РЗИ. "Ще има отделни слотове за лицата, на които трябва да се постави втора доза. Направена е организация и за лицата от фазите, и за лицата от комисиите за изборите, и за записалите се през системата", коментира тя. Идването обаче на хора, записали се електронно, и на такива от 4-те фази предполага точно струпване на дълги опашки.

"Разпределението на ваксините е на базата на заявилите желание. Хората се записват и спрямо желанието им разпределяме ваксините", посочи още Начева, която потвърди, че за всички записани в системата до края на март са осигурени ваксини. Семейните лекари също ще получат ваксини на "Астра Зенека" от последната пратка, заяви тя, като от думите й стана ясно, че властите не са мислили да дават на джипитата иРНК ваксини заради трудното им съхранение, като по-вероятно е на тях да им се предоставят от новия тип иРНК ваксини - тези на "Кюървак", които още не са одобрени от ЕС.

Няколко пъти зам.-министър Начева се обърна с молба към гражданите да проявят разбиране и толерантност, тъй като при всяко ново начало може да има проблеми - организационни и свързани с неразбиране и неинформиране на някое лице или изпълнител на медицинска помощ. "При такъв голям обхват и интерес е възможно на едно или друго място да има проблеми. В една нормална среда такива промени се внедряват с месеци, дори с години. Сега в рамките на седмицата на пристигане на ваксините се опитваме да ги разпределим, за да обхванем максимален брой лица. Ако утре възникат въпроси, проблеми или неясноти, нека своевременно да ги решаваме, местните власти са готови да окажат помощ", посочи тя, апелирайки гражданите да сигнализират, за да може бързо да получат решение на проблема си. "Нека сме сътрудници и съмишленици, дори да е трудно началото", призова тя.

 

Неразбории

В София разпределението по болници на членовете на секционните комисии бе публикувано на сайта на Столичната община, а указанията се разпращаха с есемеси. Някои обаче имаха по три покани за ваксиниране, а други изобщо не бяха получили есемеси. На някои места хората получаваха указания, че няма да бъдат приети без есемес. На други в пунктовете бяха благосклонни и зачитаха всякакви списъци с различно разпределение.

Допълнителна неяснота пред утрешения страт внасят и т.нар. зелените коридори, каквито някои болници ще отворят. Както "Сега" вече писа, оставената възможност пунктовете за ваксинация да могат по свое усмотрение да работят в зелени коридори паралелно с ваксинациите на хората с предварително запазен ред чрез е-регистъра може да доведе до допълнителен хаос в организацията и дълги опашки. Все още не е напълно ясно кой ще има предимство от утре, за когато са първите часове от електронната система за записване за ваксинация. "От 11-и започваме да ваксинираме от първа до трета фаза, ако има желаещи - лекари, учители и структури, които са важни за държавата. При необходимост, когато има подадени по е-системата със съответен час, ще бъдат ваксинирани всички по електронната система", каза тази сутрин пред Би Ти Ви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той твърди, че часовете са направени така, че има достатъчно време да се прегледа пациентът, да се изчака евентуално някой закъснял. "Всяка болница има възможност да отвори още едно място за ваксинация, ако се наложи", посочи той.

ВМА също обяви, че от 11 до 14 март предлага само "АстраЗенека", при това количествата са ограничени.


Поглед отвътре

На фона на изчерпаните в редица градове часове за ваксиниране в електронната система лекар от Варна сигнализира за още проблеми с е-регистъра. Пред БНР  д-р Галинка Павлова, управител на общинското дружество "ДКЦ V Варна - Св. Екатерина" ЕООД разказа, че досега в поликлиниката не са имали проблем със списъците на чакащите за ваксина, тъй като имат два отделни имунизационни кабинета - за хората, които са за реваксинация, и за тези които идват за първата доза. С пускането на новия е-портал за записване на ваксини обаче може да настане хаос, предупреждава тя.

Д-р Павлова твърди, че едва вчера са получили достъп до данните за записванията в системата. "И какво виждаме - за един и същи час има записани по 7-8 пациенти за ваксина - и за реквасинация и за първа ваксина - тоест има дублиране на часове", коментира тя. Според нея раздадените часове не отговарят на подаденото от тях работно време на центъра. Напрежение има и сред хората, които имат предпочитание за ваксина - системата позволява човек да избере "Модерна", но от нея изобщо не е доставяна във Варна. Почти навсякъде достъпна е само "АстраЗенека", а останалите препарати се пазят за реимунизация и определени групи.

 

ДОЗИ

Д-р Павлова сигнализира и за още един проблем - техните спринцовки позволяват прецизно да се извадят две допълнителни дози от флакона на "АстраЗенека", но тези пациенти няма как да бъдат вписани в регистъра на ваксинираните. По думите й от клиниката са сигнализирали РЗИ и за този проблем, като оттам са дали разрешение да се вкасинира по един пациент в повече над допустимата бройка. "Този проблем е и при общопрактикуващите лекари. И при тях остават неизползвани две дози, а при този недостиг на ваксини това не е е редно", смята д-р Павлова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата