Медия без
политическа реклама

Част от по-старите телефони няма да получат съобщение от BG-ALERT

Първият тест на системата за предупреждения е в Габрово

07 Ноем. 2023
БГНЕС

За да може да се реализира ранно предупреждение, трябва да има данни и прогнози за някакво опасно явление. Системата не е напълно автоматизирана, затова крайното решение трябва да се вземе от компетентните органи. Това обясни в "Денят започва" по БНТ главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

"В предупредителното съобщение може да се дадат препоръки по какъв начин да действат хората след като е настъпило бедствието. Включително и линк към сайта, където могат да научат повече информация. Паника не трябва да се всява, взема се бързо решението и разпространението на съобщението става бързо. Ако е включен телефона и е свързан с клетките на оператора, хората ще получат съобщение. Част от по-старите телефони с по-стари операционни системи няма да получат съобщение", допълни Джартов.

Днес на територията на област Габрово ще се проведе първият тест на системата й.

В продължение на половин час - от 12.00 до 12.30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Тестовете се извършват за проверка на техническата годност преди въвеждане в експлоатация на системата. Създаден е план-график на регионален принцип. 

Ето и графикът, по който BG-ALERT ще направи проверка на системата, чрез изпращане на съобщения от 12.00 до 12.30 ч.

7 ноември - област Габрово
14 ноември - областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен
15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен
21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол
22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област
23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково
29 ноември - национален тест в цялата страна

Поради спецификата на информационните системи е възможно на някои телефони като заглавие на прозореца, където се визуализират съобщенията да пише - "Сигнал от президента" / "Presidential alert". Главен комисар Александър Джартов уточни, че сигналът няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата