facebook
twitter

Горещи новини

Захариева и Лавров обсъдиха стратегически енергийни проекти и Сирия

Русия дава на България за безсрочно ползване земята, на която е разположено посолството ни в Москва, и очаква аналогично решение от София
8562
БГНЕС

Стратегически енергийни проекти и ситуацията в Сирия бяха основните теми, които българският министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди с руския си колега Сергей Лавров в Москва, където е на официална визита, съобщиха агенциите. Двамата разговаряха за стратегическите енергийни проекти; подадената от "Росатом" оферта за изграждане на АЕЦ в Белене, както и модернизацията на ядрената централа в Козлодуй. По-късно през деня външният ни министър ще се срещне и с българската общност в Москва.  Дипломатите номер 1 на двете държави дискутираха и международни теми, като ситуацията в Сирия беше акцент. 

На съвместна пресконференция след разговорите Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва, и добави, че Русия очаква аналогично действие от София.

Руският външен министър съобщи, че е приел и поканата на Захариева да гостува в България. Посещението на Екатерина Захариева, което е по покана на Лавров, е първото на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам. Тази година България и Русия отбелязват 140 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения. 
Русия е един от основните външнотърговски партньори на България и една от основните държави за входящ туризъм у нас. 511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г. , което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи, което е около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства. 
За 2018 г. двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 млрд. долара като е отбелязан спад от 4,1 на сто в сравнение с предходната година. На Русия се падат 5,8 на сто от общия външнотърговски обмен на България. Русия е и основен доставчик на страната ни на нефт, природен газ и ядрено гориво, както и основен партньор в модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“, съобщават още от Външно министерство.

Само преди дни, в интервю за ТАСС Захариева обяви, че България е поканила  руския президент Владимир Путин на посещение през 2020 г., "Искам да подчертая, че нашата реакция по повод изложбата на руското посолство в София, открита на 9 септември, няма нищо общо с операцията на нашите спецслужби. Още преди 20 години парламентът даде своята оценка за тези събития и последствията от тях за българската държава и общество, прие закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен. Бъдете сигурни, че не бихме критикували, ако изложбата под лозунга "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма" беше организирана на 9 май, а не на 9 септември", обявява Захариева.

"Що се отнася до операцията на нашите спецслужби спрямо движението "Русофили" - която не ми е известна в подробности, понеже я ръководи прокуратурата, а тя е част от съдебната власт, независима от изпълнителната - то мога да кажа, изхождайки от публично известната към този момент информация, че тази операция няма отношение към лица, непосредствено свързани с официалните власти. Разследването засяга конкретни лица, по отношение на които има подозрения за извършени престъпления.", твърди още тя в интервюто.

"Нито дискусията около датата 9 септември 1994 г., нито разследването против Национално движение "Русофили" не са тема на двустранните отношения с Русия. В дневния ред на българско-руските отношения има сериозни теми и очаквам именно те да бъдат обсъждани по време на моята визита в Москва", посочва още Захариева пред ТАСС.

Тя напомня в интервюто, че българското православие е изиграло голяма роля за утвърждаване на християнството по руските земи, както и че първият московски и руски митрополит Киприан е българин и мощите му се съхраняват в Успенския събор в Кремъл.

 

81

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Финансова сеизмология
Български изтребители са вдигнати заради руски бомбардировачи

21.05.2020

Обновена

17339 73
Тръмп изтегля САЩ от договора „Открито небе“

21.05.2020

2024 12

Коментари

Страници

ГАМЕНЧЕТО

Шекерова още от сега да си вземе номерче за ред в чакалнята.

Не ние/тя ще определи тона на разговора па ако ще цялото православие да и е в чантата.

Вова

Готов си за челобитья. Гопничето то кремълско..

Това е протоколно посещение. 140 г.дип.отношения. Нищо не искаме,нищо не чакаме от тях. Търговия,туризъм,културен обмен. Това е. По нашите тв канали показват за година десетки руски филми и сериали. Тия по техните медии за България споменават само с гадости и ехидни подхвърляния. Нечистоплътна руска пропаганда. Мед за измъчените души на родните русофили.

Direktiva

В Москва само на коленца!

Интервал

Боба, предполагам, че си наясно с думата "челобитья", та явно не ти е това драмата, а пред кого. Ще се радвам да ми обясниш за търговията, туризма и културния обмен със США. Разбира се, може да наблегнеш и на хилядите холивудски произведения на изкуството, както и прихванатата интелектуална мода с "риалитата". :)))

Доц.Трътлев

Заради тия пусти избори Боко Т. я изпрати чак в Москва.

Slava
снимка на Slava

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на посещение в Москва по покана на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

 

Тази година България и Русия отбелязват 140 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения. 

 

 

YMCA

**

Хумангоид

Сергей Лавров има излъчване на презиращ мърдащите твари хищник, и вероятно не е само излъчване; какво точно ще църка и кикоти нашто девойче там, не е ясно. Той Баце се върна от Москва сдъвкан и задълго дезориентиран, па това крехко създание го натоварили да им обяснява, че Девети септември не бил Девети май. Като им ходят таквиз ми ти нашенски управници, съвсем с основание ни мислят за чукчите на Източна Европа.

Hasta la vista

След като омазаха отношенията си с Русия, сега ще ходят да ги пооправят, нещо което ми се вижда causa perduta...Едва ли руснаците ще повярват, че някой иска рестарт на отношенията, след всичката кал, дето се изля от сегашните ни, хм..."политици"...

JollyRoger's

Фльоризми...???

Викторович ще й обясни някои неща и ще я остави да си мъца тъпизмите пред джуркалистките.

ЗИП
снимка на ЗИП

Жегата става непоносима.

 

Русия мощно десантира на Балканите :

 

1. Започна пълненето на "Турски поток"

 

2. Макрон бе активиран по казуса с Македония и Албания

 

3. Сърбия е помпана военно

 

При тези обстоятелства България трескаво се разбърза.

 

Днес се открива частта на "Балкански поток", която ще позволи от 01.01.2020г да получаваме газ от Турция след , като Газпром спре Трансбалканския газопровод...

 

 

Антей

 

✌️ 

И да допълним:

 

И французина президент Макрон 

и турчина президент Ердоган 

 

на крака в Сърбия

с огромна бизнес делегация и договори за милиарди!

.......................

 

Да е жив и здрав мистър Тръмп!

 

:)

 

.......................

 

В Сочи се провежда среща Русия - Африка!

 

Русия се завръща на африканския континент.

Не само като износ на военно оборудване.

!

......

п.с. Не знаехме, че

автомат "Калашников" е на ... националния флаг на Мозамбик!

 

:)

 

 

slavabg

Задължително да я прекарат през космена ревизия, не се знае шпиончитата плювналийф и спаси, зад кой храст се спотайват ?

bay Dragan

Не вярвах , че Баце ще направи връзка с Русийски газ след инструкцията от Козяк.

Нещо е станало. Обещание някакво?

ЗИП
снимка на ЗИП

Къф Козяк кви пет кирливи долара ...

 

Газта по трансбалканския газопровод спира на 01.01.2020г.

 

Има производства в "непрекъснат цикъл" и ако нема газ то доста български заводи ще бъдат унищожени.

 

Затуй днес ще има пищна церемония по откриване на11 км газопровод от турската граница до станция "Странджа"...

 

:)

 

Руснаците яко натискат и за 'Белене'...

Кара Колю

"Има производства в "непрекъснат цикъл" и ако нема газ то доста български заводи ще бъдат унищожени."

Стига си ги плашил, бре ?

70% от тея "български заводи" са с руски собственици...

Яна

И какво като са руски собствениците(все пак за публиката бихте ли изброили руските собственици, че бая бяха заменени с американски и други такива)? При спиране на производстото може би Вие ще обясните на работниците им защо са останали на улицата? Договорът си е договор, а и руснаците не са подали индикации, че имат някакво намерение в обозримо бъдеще да променят ситуацията. А и защо да го правят; ние сме такива стриктни любители на демокрацията(едно време по-големи комунисти от руснаците, сега по-големи демократи от американците). 

Nashenec

А руснаците дали знаят, че нашата е на посещение при ях? И то по тяхна покана ?

 

А иначе - тези дни излезе пак книга на западен автор (от западна европа де ), в която пак се разглежда близкото бъдеще и как и колко ще се промени света. Отново България е обявена за протекторат на Русия - не сме единствените, защото Украйна, Беларус и Прибалтийските са част от Русия, а ние (разширени с беломорските територии), сърбите и македонците сме протекторат на руснаците. Пелопонес и Албания са територия на сините каски. И това е само поредната книга за последните 2-3 г.

Не знам, ама силно ми прилича на медийна подготовка на обществеността. 

дъртреалист

от 01.01.2020г да получаваме газ от Турция 

която може и да не е от Газпром. 

дъртреалист

Не гледайте отвисоко българския външен министър.

Тя е представител на най-големия политически съюз в света.

Захариева е член е на втория управителен орган на този съюз - по ранг, но първи по сила.

Ако знае какво да прави и как, тя може и да поизпоти другаря Лавров.

България далеч не се е научила още да ползва ПЪЛНОЦЕННО потенциала си от еврочленството в международните си отношения.

Чичо Гошо

Ако знае какво да прави и как

 

Уж си дърт реалист, а правиш допускания от типа "ако баба беше ..."

Интервал

Давай по-смело, нали си реалист :) Какво значи "ако знае какво да прави и как"? Мисля, че преди доста време това се е изясни по недвусмислен и очевиден начин.

Интервал

Тая по-добре да ходи на среща с фикус в саксия, но какво да се прави - калинка. Дано поне не прави изказвания.

ЗИП
снимка на ЗИП

Видехме го потенциала.

 

Макрон ни показа къде зимуват раците...

 

:))

Zmeja

По-точно, Макрон свърши нашата работа.

Мошеник

И къде зимуват?

Delius
снимка на Delius

"и ако нема газ то доста български заводи ще бъдат унищожени".

 

Минута е много:

 

Назовете пет български завода, без да прибягвате до учебниците по история.

bay Dragan

Циментовите заводи

Mrx

 

 Още преди 20 години парламентът даде своята оценка за тези събития и последствията от тях за българската държава и общество, прие закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен. Бъдете сигурни, че не бихме критикували, ако изложбата под лозунга "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма" беше организирана на 9 май, а не на 9 септември", обявява Захариева.

 

 То този парламент беше една сбирщина от продажни глупендери. Повечето от тях се облазниха от построенното и създаденото през периода преди 1989г. Излокаха млякото и ритнаха бъкрачето. Къде сега да имаме този устрем от онези години. В която област погледнеш - разруха. Уж през капитализма се работело повече. Само един пример - в Несебър 200 метра от едната лента на път, аз до него си паркирах колата. Отивам през юни там са сложили чакълът. Отивам през юли чакълът си стои. Отивам през август почнали да асфалтират. За такива срокове цели цехове се построяваха преди 1989г.

Delius
снимка на Delius

"Циментовите заводи"

 

Холсим, Италчементи, Титан.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×