Quantcast
ГЕРБ окончателно отписа болничното лечение при опасни зарази | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

ГЕРБ окончателно отписа болничното лечение при опасни зарази

Хората, които подлежат на изолация или карантина, ще бъдат уведомявани по телефона или електронната поща
3 043
 Илияна Кирилова

Възможността болните от COVID-19 да бъдат подлагани на болнично лечение, която съществуваше досега като вариант в Закона за здравето, ще отпадне окончателно. Това предвиждат промени в закона, внесени от Даниела Дариткова – шеф на парламентарната комисия по здравеопазване и председател на парламентарната група на ГЕРБ. Няма ясно обяснение защо се правят подобни поправки - болничното лечение и сега не е задължително.

В момента в Закона за здравето е записано, че на задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на редица болести, сред които и коронавирусът. Сега Дариткова предлага вариантът за болнично лечение съвсем да отпадне. В мотивите лаконично и неясно е записано, че това се прави „с цел прецизиране на текста на разпоредбата по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение” на лица, болни от COVID-19.

В началото на корона кризата в заповедите на здравния министър се предвиждаше задължително болнично лечение на редица категории рискови пациенти - възрастни хора над 60 г., лица с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния; лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане; лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия. След като юристи заплашиха да обжалват това изискване, заповедта беше променена, като в момента текстът е аналогичен на този в закона - болничното лечение е само вариант по избор на човека.

Със законопроекта се въвежда възможността хората, които подлежат на задължителна изолация или карантина да бъдат уведомени за това по телефона или по електронна поща. Като причина се сочи огромното натоварване на здравните инспекции, които нямат достатъчно персонал. Както е известно, сега предписанията се връчват на хартия, поради което трябва да се обикалят адрес по адрес хилядите болни. Това води до драстични забавяния, като не липсват случаи, когато предписанието пристига до получателя си след изтичането на карантината му. Това пък поражда проблеми с издаването на болничен лист.

Във връзка с опасенията, че експортът на лекарства може да доведе до изпразване на аптеките, Дариткова предлага в закона да се запише, че здравният министър може да забрани износа на медикаменти от България за периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка и до три месеца след отмяната им. Нарушенията на подобна забрана ще се наказват с глоба от 50 000 до 100 000 лв., а при рецидив – от 100 000 до 150 000 лв.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравният министър предложи локдаун от 27 ноември

23.11.2020

Обновена

13190 97
23 НОЕМВРИ

23.11.2020

389
Гърция въведе задължителни бързи тестове на ГКПП "Промахон"

23.11.2020

Обновена

2020 10

Коментари

ARTU

От какво са се претоварили в РЗИ? Полицията им вртчва предписанията, а те се скатават в сградите!!!

zaho47
снимка на zaho47

Обикновен герберски фашизъм!

Светозар

По скоро обикновен комунизъм (в ГЕРБ са само комунисти):

"През ХХ век около 70 милиона души умират от масов глад по света, от които около 30 милиона умират по време на Големия китайски глад от 1958 – 1961 г. в Китай. Другите по-значителни масови гладове на века включват Бенгалския глад от 1943 г., гладовете в Китай през 1928 и 1942 г. и поредица от гладове в Русия и другите места в Съветския съюз, включително Съветския глад от 1932 – 1933 г., причинен от политиката на Сталин.

Някои от големите гладове от края на 20 век са: гладът в Биафра през 1960-те, гладът в Камбоджа, причинен от Червените кхмери през 1970-те, гладът в Северна Корея през 1990-те и гладът в Етиопия през 1983 – 1985 г. Последното събитие е показвано по телевизията по света чрез кадри на гладуващи етиопци. Това дава тласък на първите масови движения за слагане на край на масовия глад по света."

вале

Абе,пропуснал си някои гладове.😁

маргаритка2

Този закон е черезвичаен.

 

Герберюхите започват извънредно законодателство.

 

Така направен означава, че болните са под арест, но без правото а бъдат лекувани.

 

Министърът и сега може да забранява износа, въз основа на извънредното положение, ситуация, обстановка, или както там го нарекоха.

 

-------------------------------------

 

Вносителката е има диплом за лекарка, освен това е изкарала вируса - има антитела.

 

Би трябвало да е в някоя болница, изпълнявайки човешкия си и лекарски дълг! А в свободното си време - да дарява кръвна плазма!

 

Но не би!

Изрод долен!

bay Dragan

Баце не съм го видял тия дни. Къде е този титан на мисълта да се изкока по проблема и премахнатите детски.

Baskerville
снимка на Baskerville

Това води до драстични забавяния, като не липсват случаи, когато предписанието пристига до получателя си след изтичането на карантината му.

Не пристига при получателя си а получателят му пристига при него.Това се случи и на Баскервил.После с предписанието при личния лекар, който издава болничен лист със задна дата.Личната те лекува по телефона....после и попът ще те опява по телефона.Е мен това с попа не ме засяга, поради естеството ми на безбожник, но знам ли какво ще си науми Баскервилова?

Sine_metu

Българският език е богат, но за тая измет не останаха думи

Льо Клер

Спасяването на заразените - дело на самите заразени! 💉

вале

Вече пети ден съм си в къщи по болест,първоначално си помислих че е грип,който  през последните няколко години се опитва да ме убие 😁,от два дена нямам абсолютно никаво обоняние,вероятно ковид.

Жалко ,кабарнето тази година е със страхотен аромат и вкус🍷 наздраве.

 

П.с.От вонята на герб обаче няма отърване.

 

 

Guro Gurov

П.с.От вонята на герб обаче няма отърване.

Има, има!

Колко му е да се освети магистрала "Тракия" от София до Бургас?

Ще останат стълбове даже за следващи мераклии.

Влез или се регистрирай за да коментираш