Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ окончателно отписа болничното лечение при опасни зарази

Хората, които подлежат на изолация или карантина, ще бъдат уведомявани по телефона или електронната поща

16 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Възможността болните от COVID-19 да бъдат подлагани на болнично лечение, която съществуваше досега като вариант в Закона за здравето, ще отпадне окончателно. Това предвиждат промени в закона, внесени от Даниела Дариткова – шеф на парламентарната комисия по здравеопазване и председател на парламентарната група на ГЕРБ. Няма ясно обяснение защо се правят подобни поправки - болничното лечение и сега не е задължително.

В момента в Закона за здравето е записано, че на задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на редица болести, сред които и коронавирусът. Сега Дариткова предлага вариантът за болнично лечение съвсем да отпадне. В мотивите лаконично и неясно е записано, че това се прави „с цел прецизиране на текста на разпоредбата по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение” на лица, болни от COVID-19.

В началото на корона кризата в заповедите на здравния министър се предвиждаше задължително болнично лечение на редица категории рискови пациенти - възрастни хора над 60 г., лица с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния; лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане; лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия. След като юристи заплашиха да обжалват това изискване, заповедта беше променена, като в момента текстът е аналогичен на този в закона - болничното лечение е само вариант по избор на човека.

Със законопроекта се въвежда възможността хората, които подлежат на задължителна изолация или карантина да бъдат уведомени за това по телефона или по електронна поща. Като причина се сочи огромното натоварване на здравните инспекции, които нямат достатъчно персонал. Както е известно, сега предписанията се връчват на хартия, поради което трябва да се обикалят адрес по адрес хилядите болни. Това води до драстични забавяния, като не липсват случаи, когато предписанието пристига до получателя си след изтичането на карантината му. Това пък поражда проблеми с издаването на болничен лист.

Във връзка с опасенията, че експортът на лекарства може да доведе до изпразване на аптеките, Дариткова предлага в закона да се запише, че здравният министър може да забрани износа на медикаменти от България за периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка и до три месеца след отмяната им. Нарушенията на подобна забрана ще се наказват с глоба от 50 000 до 100 000 лв., а при рецидив – от 100 000 до 150 000 лв.