facebook
twitter

Горещи новини

За митрополит Николай пирамидите са богохулна арогантност

2297
Снимка: Архив

Всички кандидати за кмет на Пловдив присъстваха на молебен днес в църквата "Света Марина". В словото си пловдивският митрополит Николай ги посъветва да не използват никога думата "власт" за себе си и за длъжностите, които предстои да заемат, съобщи Фокус. "Добър управник освен това може да бъде само човек, който има вяра в Бога и има страх Божий, другото е властник. Добър светски управник е този, който знае, че не разпределя ресурси, а ръководи хора, че носи отговорност за хора. Грешка прави и грях слага на душата си този, който разглежда себе си като властник, а градът и хората в него като ресурси, от които да изстисква максимума за себе си и за своите приближени, без да се съобразява с никого и с нищо", изтъкна митрополитът.

В словото си той обясни, че фараоните и обществото в Древен Египет е застигнато от Божия гняв и е станало на прах и пустиня, защото властниците са се кланяли на тотеми, хората са били роби. „Останали са едни пирамиди – паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация. Много важно, че фараоните са построили пирамиди, но са затрили народа си и държавата си! С богохулна арогантност, повтарям това”, заяви пловдивският митрополит.

След това той даде пример и със сегашното общество и с град Пловдив. „Та нима градът, в който живеем не ни дава пример за същото? Колко пластове руини от езически царства лежат под краката ни като археологически разкопки? Пловдив, градът, в който живеем днес, е изграден такъв, какъвто е, от християнската цивилизация, от християнската култура, от вярата в Христа. България, Европа, такива каквито са днес са изградени от вярата в Христа. Изчезне ли вярата в Христа, бъдат ли пренебрегнати принципите и ценностите, за които споменахме току-що, започнем ли да се грижим само за строежите, без да зачитаме хората, и този материален свят един ден ще изчезне и ще се превърне в археологическа разкопка. Без да остави дори и една пирамида, защото експлоатираният човешки „ресурс“ е малък, а вече е и много изтощен от експлоатацията. Така ще става всякога, когато властта се разглежда като материалистична, алчна консумация на „ресурси“, а не като отговорност пред Бога, одухотворена от любовта към хората, от любов към ближния, когото трябва да обичаме, както обичаме себе си. Това е същността на християнската представа за „власт“.”, добави митрополит Николай.

Той още веднъж отбеляза, че властта означава отговорност, а правилното носене на отговорността предполага да имаме любов към хората. Към всеки отделен човек, без предубеждения и без пристрастия, да се вслушваме в него, да откликваме на неговите нужди, да го зачитаме и уважаваме, както уважаваме себе си.

 

 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цели класове от основното образование излизат в карантина

18.09.2020

Обновена

11862 11
Цветанов "краде" активисти и на СДС

18.09.2020

Обновена

5378 44
Соня Йончева покори и публиката в родния си Пловдив

26.08.2020

548

Коментари

Bozhilko

Обаче Ролексът на Гундяев е дълбоко богоугодно дело, нали така.

Интервал

Добре, че са ги построили преди Христос, та е нямало как да знаят. Обаче, сегашните знаят, а мерцедесите, ролексите и всички луксозни придобивки на религиозните служители, са напълно богоугодни. Колкото по-луксозно и лъскаво, толкова повече се засилва вярата на хората. Свети Прокопий Варненски я строят от доста години с дарения (включително и Той дари), но първи станаха готови търговските площи. Сигурен съм, че е било напълно случайно.

Желязко Желев

     Съзирам попски бунт срещу магистралите му.
    Попа е ударил десятката ама как да му вярваме?Ослицата нещо навява на лицемерие.

     Голям кудош ще е поп да гътне царството му,докато ходжа му бай

аванти дилетанти

Попски или московски? Тоя нищо не прави без заповед от Гундяев.

inventus

Има една поговорка за поповете..."не ме гледай какво правя ами слушай какво ти говоря"! Тя много правилна за случая. Свещенника е човек и като човек нищо човешко не му е чуждо ако и ако някои от тях да се стремят да се откъснат от човешкото и да се доближат до Бога. Не съм голям фен на свещениците още повече и на въпросният но в случая е прав...сто пъти е прав! Тия дето ги е събрал да ги поучава се стремят към власт а не да бъдат управници. Власта им дава пари а парите още власт. И така докато умрат щото в тая игра няма насищане.

Лoвkия

Уважаемият Бонго сигурно пак няма да е доволен, но тоя е пълен нещастник, бля!

ЗЛАТИЯ

Оффф... тоя свещенослужител що не погледне календара, та да види коя година на кой век сме и да не дрънка дивотии. 

Stern

Този поп не беше ли същият, който облепи църква с тапети, вместо със стенописи?

В словото си той обясни, че фараоните и обществото в Древен Египет е застигнато от Божия гняв и е станало на прах и пустиня, защото властниците са се кланяли на тотеми, хората са били роби.

Тоя или е много прост, или много заслепен. Египетската цивилизация е била най-развита за времето си и досега предизвиква учудване, какво са постигнали и как. И, не, в Египет роби е нямали, всичко построено е с труда на свободни хора. Да иде да види храмовете в Абу Симбел и на Хатшепсут, строени 1000-1500 г. преди "изобретяването" на Христос.

inventus

Постигнали са! Спор няма. Но прекомерните усилия са им съсипали икономиката и държавата заедно с нея. И не са единствените примери.Маите също.Това иска да каже попа.То управници че нямаме нямаме. Имаме властници и той ги съветва да не се изхвърлят много щото гледат на всичко като ресурс и на хората също а ресусите са на изчерпване

ЗЛАТИЯ

Ми,за няколко хилядолетия всяка държава може да се изтощи и съсипе.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Уважаемият Бонго сигурно пак няма да е доволен, но тоя е пълен нещастник, бля!

 

Редакцията е пропуснала да отбележе, че думите на дядо Николай яа по повод неговата подкрепа за Здравко Димитров за кмет ?

Verbis verbis

Мъдри слова!

И предупреждение.

Лoвkия

Редакцията е пропуснала да отбележе, че думите на дядо Николай яа по повод неговата подкрепа за Здравко Димитров за кмет

И?

Нещастник ли е, или не?

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Наличието на ей такива уроди оправдава израза "Майната му на православието"

paragraph39

"Всички религии са основават на това, че повечето хора се страхуват от смъртта!

А някои от останалите ловко използват този страх в своя полза!" - Стендал/Анри Мари Бейл- френски писател/

SPQR
За Едни най-страшното е смъртта, за Други - адът!  

 

Vitali Nemski

     Навремето в Пловдивска Митница , дядо Николай ме разсмиваше ,когато освобождаваше контейнери...

Сега обаче ме разби с тези откровения... Може би ще каже нещо и за Китай ... 

Поредната трагикомедия за пловдивчани.. ,, Митрополит ли - Кмет ли" 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Николайча явно не твърде богоугодно е заборавил, че векове наред владиците Христови са се предвижвали яздейки магаре или най-много муле.Някак си не е твърде благопристойно в наши дни миряните да гледат магаре с килимявка в мерцедес.

SPQR

Помощникът на Бернардито уж "Леопард", пък пасе до паси?!

Стоф

Религиите винаги са били и са паразитиращи върху немислещата част от човечеството клики.

SPQR

Например - върху Паскал. 

venchev

Човешката цивилизация с нейните достижения е започнала много преди появата на християнската религия. А истински богохулници са самодоволните, добре охранени, луксозно живеещи и отрупани с материални ценности уж божи служители...и на православната, и на католическата църква...толкова са се отдалечили от истината на първооснователите  на християнството, че са направо отрицание на духовните ценности, в които се кълнат... 

amigov
снимка на amigov

Този имал медицинско досие в пловдивския психодиспансер на времето. Шизофрения. Синода да изиска психопреглед , щото тия дето ги плещи за пирамидите са признак на обостряне. Това сериозно , шизофрениците не са майтап работа. По Закон са НЕВМЕНЯЕМИ !?

amigov
снимка на amigov

??

Влез или се регистрирай за да коментираш