Quantcast

Медия без
политическа реклама

Въздухът в София пак е опасно мръсен

Мерките на общината са да призовава хората да слязат от колите си и да не ползват твърдо гориво за отопление

02 Дек. 2018Обновена
БГНЕС архив

Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. В Пловдив положението е подобно. И прогнозата на общината е, че на 2 и 3 декември фините прахови частици ще са над нормата. Предвидените срещу това мерки на общината за днес са да "призовава гражданите в София да използват градския транспорт и да ограничат употребата на лични МПС под ЕВРО5", както и да "призовава гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, да преминат, при възможност, към алтернативно отопление".

В графата "мерки" за 1 декември пише: "Предприемат се извънредни проверки от органите на КАТ върху МПС за установяване на несъответствие по чл.10(1) т.10 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата за съдържание на вредни вещества в отработените газове. Предприемат се извънредни проверки от РИОСВ и Столичен инспекторат на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци". Не става ясно какви са резултатите от тези проверки.

От общината в столицата твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, на мъглите, на температурната инверсия и на използването на твърди горива за отопление. Няколко пъти от там се похвалиха, че правят хайки срещу горенето на гуми. В Софийския градски съд виси колективно дело срещу общината заради мръсния въздух.

Неотдавна стана ясно, че големите български градове са сред най-замърсените в Европа според класацията на Numbeo.com. От 85 европейски столици и големи градове в индекса за замърсяване, София е на 17-то място, а Пловдив - на 15-то. Индексът на замърсяването отчита чистота на въздуха, на водата и на градската среда.

През октомври правителството внесе законопроект, според който кметовете, които не са намалили замърсяването на въздуха в общината през предходната година, да бъдат глобявани лично с от 5000 лв. до 10 000 лв. 

Месец по-рано кметът на София Йорданка Фандъкова прочете по превратен начин доклада на Европейската сметна палата, в който за пореден път столицата ни изпъква като един от най-мръсните градове в ЕС, а българите оглавяват класацията по най-много изгубени години в добро здраве заради мръсния въздух - 2.5. Тя отхвърли част от констатациите като остарели и изтъкна, че по всички показатели София се подобрява, а в някои отношения стои най-добре сред шестте наблюдавани града. Освен това общината имала 100 "много конкретни" мерки за въздуха.

Ключови думи:

София, въздух, замърсяване

Още по темата