Медия без
политическа реклама

Второ дело срещу бивш зам.-външен министър рухна в съда

07 Юни 2019
Илияна Кирилова

Апелативният спецсъд оправда изцяло бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин по делото за поръчката на самолетни билети за  494 458 лв. Това става ясно от електронното деловодство на съда.

Тримата апелативни съдии - Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова, потвърждават оправдателната присъда на Митов, четена на първа инстанция. Но признават за невинен и Ангеличин и отменят 4-годишното наказание, наложено му от спецсъда през октомври 2018 г.

Прокуратурата ги прати на подсъдимата скамейка заради сключено споразумение между Външно министерство и Министерството на земеделението и храните (МЗХ) с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания. Даниел Митов първоначално бе обвинен за престъпление по служба, но после обвинението бе променено в по-лекото - злоупотреба с доверие. Ангеличин бе обвинен за безстопанственост, като прокуратурата твърди, че той не контролирал подчинената му дирекция за управление на собствеността, както и тази за бюджета.

Спецпрокуратурата твърдеше пред съда, че външното министерство не е трябвало да плаща парите, защото фирмата не е спазила ценовото си предложение, припомня mediapool. Парадоксът по делото е, че щета за държавата няма, тъй като изплатените близо 500 000 лв. са били върнати от фирмата.

Преди месец Христо Ангеличин бе оправдан на втора инстанция и по делото за покупката на телефонни централи за 12 български посолства, за която първата инстанция му даде 2-годишна условна присъда.

Присъдите и по двете дела не са окончателни и прокуратурата може да ги атакува пред Върховния касационен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата