facebook
twitter

Горещи новини

ВМС са активирали служебна проверка на процедурите, с които се извършват водолазните спускания

Флотилен адмирал Георги Пенев: Взимаме мерки инцидентът да не се повтаря в бъдеще
445
БГНЕС

Военноморските сили са активирали служебна проверка на процедурите, с които се извършват водолазните спускания. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“ флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на Военноморските сили след смъртта на 36-годишен матрос в барокамера по време на преглед във Военноморска болница – Варна. Адмирал Георги Пенев допълни, че това е едно мероприятие, което се изпълнява периодично във Военноморските сили и има създадена организация. Според него инцидентът с военния водолаз Спас Пенчев не е въпрос на организация при настъпилата ситуация, а вероятно се касае за здравословен проблем.

„Все пак е необходимо да завърши разследването на Военна прокуратура, за да може да имаме всички аспекти и реално да оценим нещата, но за момента полагаме усилия от всички гледни точки да разгледаме проблема и да вземем необходимите мерки, така че това да не се повтаря в бъдеще“. Той обясни, че в Българската армия съществува такава инструкция за действия при инциденти. „Ние сме длъжни да я следваме, но при всички положения, дори и да не съществуваше тази инструкция, е необходимо да проведем необходимите разследвания и проверки“, допълни той. Адм. Георги Пенев изказа съболезнования към семейството на загиналия матрос Спас Пенчев.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се оплакаха от много агресивен руски военен кораб

11.01.2020

3190 25
Българин е бил застрелян от полицията в Истанбул

18.01.2020

2891 17
Фигуристка е с опасност за живота след репетиция за Лозана 2020

09.01.2020

565

Коментари

Stern

По инструкция в камерата влизат по няколко човека, не сам.

Щом при другите всичко е наред, значи не повреда или грешка в процедурите.

HBK

Жалко за младия човек!

 

Индивидуалната чувствителност и индивидуалното състояние също са фактор при имитираните гмуркания. Това значи, че при сравнително "плитки" гмуркания, които могът да бъдат осъществени в този тип барокамери (от порядъка на 2.5-3.0 АТА) вероятността от инцидент (air embolism) по време на декомпресията (кесонна болест) е по-голяма при несъблюдаване на компресионно/декомпресионните режими. Инцидентът може да възникне при единични случаи (част от участниците в групово спускане), поради съществуващо предразположение - сезонно вирусно заболяване, фарингит, отит, не-диагносициран лек сърдечно-клапен порок и др. 

 

Разбира се, при наличие на такива предразполагащи рискови фактори, инцидент може да настъпи и при абсолютно прецизно извършени гмуркания/режими. В такъв случай, обаче, възниква въпроса за качеството на пред-спусковия медицински преглед. 

Аладар

В таз болница май нямат реанимация. Ако нямат и дефибрилатори е лошо.

HBK

Със сигурност в болницата имат реанимация и дори дефибрилатори. Поблемът е, че нямат достъп до ... пострадалия. Вратите на барокамера под налягане не могат да се отворят когато си поискаме. Защото самите водолази ... ще експлодират. Затова именно се прави бавна декомпресия (по няколко часа, това са декомпресионните таблици). Ако се е касаело за кесонна болест (аероемболизъм) единственото възможно (и достатъчно) решение е било - ре-компресия и последваща много бавна декомпресия. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)