Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна обвини ЛНР, че са използвали лазерно оръжие

Пораженията били нанесени в района на Станица Луганска с лъчи със светловиолетов цвят

09 Февр. 2019
БГНЕС архив

Бойците на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР) са използвали забранено лазерно оръжие в района на пропускателния пункт Станица Луганска. Това съобщава Държавната погранична служба на Украйна (ДПСУ) на своя уебсайт, цитирана от електронното издание на киевския ежедневник „День“ и Фокус.

„До 4 часа сутринта днес, 8 февруари, започвайки от 22:00 часа, в района на КПВВ „Станица Луганска“ пограничните отряди за прикриване на пътни коридор са фиксирали лъчи със светловиолетов цвят от страна на временно окупираните територии, които са имали периодичност 2-3 минути. Заради особеностите на релефа на местността, където се намират окупантите и опасността от използване на оптически и топловизьорни прибори не е могло да се установи точното място на излизане на лъча“, съобщават от ведомството.
Оттам отбелязват още, че подразделенията на ДПСУ от състава на Обединените сили са фиксирали подобни случаи нееднократно. В течение на 2016-2018 г. в хода на службата си петима военнослужещи от Краматорския пограничен отряд са понесли поражения в зрителните органи. „Те са наблюдавали войските, използвайки оптически прибори“.
„Информацията за възможно използване на забранено лазерно оръжие със специално назначение от руско-окупационните войски е доведена до знанието на международните и правозащитните организации“, гласи съобщението.

Още по темата