Медия без
политическа реклама

Учениците се връщат в училище от 31 май

Здравният министър освободи децата до 5 години от тестове на границата

18 Май 2021Обновена
БГНЕС
Стойчо Кацаров

Новият здравен министър Стойчо Кацаров освободи децата до 5-годишна възраст от изискването да представят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, за да влязат у нас. Това гласи заповед, издадена днес.

С друга заповед здравният министър отменя от 31 май всички ограничения за учебния процес в средното образование, а на университетите разрешава да възобновят присъствените занятия още утре. И двете заповеди са обосновани с препоръки на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

НА ГРАНИЦАТА

От утре тест няма да се изисква на границите ни за децата до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС, Шенген, както и всички останали, с които традиционно поддържаме в пандемията най-облекчен режим - Великобритания, Австралия, Канада, САЩ, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Русия, Израел, Кувейт, Беларус и Турция.

Допреди десетина дни предишното ръководство на МЗ твърдеше, че децата са безсимптомен разпространител на COVID-19 и носят епидемиологичен риск от внос, предаване и разпространение на заболяването. Така дори едно ваксинирано семейство трябваше да плати за тест на детето си, ако е пътувало в чужбина или пък идва на туризъм у нас. Сега Кунчев посочва, че практиката в повечето държави е децата да се освобождават от тест.

Кацаров разширява по препоръка на Кунчев и забраната за влизане у нас на лица от рискови държави. Досега тя беше само за Индия, Бангладеш, Бразилия и някои страни и територии на Африка. От утре към списъка се добавят Непал, която жестоко страда от кризата в Индия, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви. Изключение от забраната са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Ако пристигат от тези държави, те подлежат на 10-дневна карантина, която за разлика от другата не може да се отмени с отрицателен тест. В момента от тези държави популярна дестинация за туризъм е Малдивите.

 

ЗА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ

С последната си заповед здравният министър отменя от 31 май графика, по който сега учениците се въртяха да учат присъствено и дистанционно в определени седмици. Премахват се и ограниченията за провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. Досега тези занимания бяха позволени само за деца до четвърти клас.

Университетите могат да възобновят занятията си още утре, тъй като за тях ограниченията отпадат тогава.

За децата остават в сила две други изисквания. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция. Посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала.

Още по темата