facebook
twitter

Горещи новини

Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

1567
EPA/BGNES

Турските военноморски сили прихванаха и ескортираха израелски изследователски кораб извън водите на Северен Кипър, предаде Ал Джазира, цитирана от БГНЕС. Израелският изследователски кораб е напуснал района, след като е турско веонноморско средство го е прихванало и издало заповед да напусне кипърския участък. С това продължава да нараства напрежението около проучването на природните ресурси в региона.

Корабът Бат Галим от израелската институция за океанографски и лимнологични изследвания е провеждал проучвания в териториалните води на Северен Кипър в координация с кипърски служители, съобщиха израелски медии в събота, цитирайки министерството на националната инфраструктура, енергетика и води на Израел. Според доклади турските кораби се свързали с проучвателния кораб, поискали обяснение на дейността на учените, след което поискали той да напусне този район на Средиземно море.

Инцидентът става седмици след като Турция подписа споразумение с Либия, което очертава граница в източната част на Средиземно море. Граница обаче пресича тази, която Гърция разглежда като морска територия на своите острови.

Гърция и Турция не са разграничили своите икономически зони, които позволяват на страните да експлоатират подводните богатства. Кипър, Израел и Египет, които са очертали своите икономически зони, вече откриха морски газови находища, които могат да захранват икономиките им за десетилетия напред. Сделката между Турция и Либия подхранва регионалното напрежение с Гърция, Кипър и Египет заради правата за сондиране на нефт и газ в региона.

Трите държави заявиха, че новото споразумение е в противоречие с международното право, а в отговор на това Гърция експулсира либийския посланик. "Това споразумение беше съставено недобросъвестно", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред репортери миналата седмица.

Европейският съюз също осъди сделката, като становището на Съюза е, че "Сделката суверенните права на трети държави и не се съобразява с морското право“.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че споразумението също ще позволи на Турция да извърши сондажи на континенталния шелф на Либия с одобрението на Триполи и това е в съответствие с международното право. "С това ново споразумение между Турция и Либия можем да проведем съвместни проучвателни операции в тези изключителни икономически зони, които определихме. Няма проблем", каза Ердоган. "Други международни участници не могат да извършват проучвателни операции в тези райони. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да установят газопреносна линия, без предварително да получат разрешение от Турция", добави турският президент. 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция напусна асамблеята на НАТО в знак на протест

19.02.2020

5378 7
Турската лира се оказа виновна за опашките на границата

19.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

4085 12
Турция призова Русия незабавно да се спрат атаките в Сирия

16.02.2020

Обновена

2577 27

Коментари

Умберто Жеко

Меренена рязани??

ppipi7766

Сега партнерите разбират ли защо Турция купи С400, а не хамерикански играчки?

Проблеми има с Израел и Гърция, а те са с НАТО-вски фърчила ( Израел с модифицирани ).

Доц.Трътлев

?

Кара Колю

"Проблеми има с Израел и Гърция, а те са с НАТО-вски фърчила"

А бе, турските фърчила дансъ албански? ?

Тъмно пиво

 Очаквам скоро Израел и Гърция да сключат споразумение което да очертае нови граници в източната част на Средиземно море.

Sevur

Да се счита това за причиназа закупуването на С 400 е доста трудно. Причините за тази покупка са от една страна прагматични - С 400 към момента са най добрите ПВО а  цената им спрямо морално остарелите америкаснки аналози не е нужно да се коментира. Другата група причини са чисто политически. Поне към момента Турция е в сферата на влияние на Русия. Извън този контекст  това обаче е не много разумна заигравка - Евреите също имат своите възможности, а за политическа подкрепа да не коментираме. На практика в ерата Тръмп, те останаха единствените  ползващи се с безспорната подкрепа на САЩ. Турция в ерата след преврата бавно и сигурно се обгражда с врагове.

Sevur

Спокойно, младежо. Тази пяна от устата ти не е здравословна. И тия китове който ти се явяват. Чувал съм че има комуни в който ще ти помогнат да спреш вредният навик. Не се отчавай!

nanyac

Причините за тази покупка са от една страна прагматични - С 400 към момента са най добрите ПВО....

Най-добрите ПВО в дезактивирано състояние. Защото така са най-незабележими за израелски самолети.

А в активирано състояние тези системи се състезават в друга лига, в която земята е плоска и се крепи на три кита. Там са направо непобедими.

н16
снимка на н16

Израел без поддръжката на САЩ, едва ли може да си позволи да води война и с Турция, и с Иран

скайспирит

И с поддръжката на ФАЩ, Турция ще унищожи Израел, нищо, че последния разполага с ядрено оръжие. Въоръженията им са идентични. Турция имат 500 хил. редовна армия и 500 хил. запасняци и подлежащи на мобилизация 3 милиона. 

Миша

Корабът Бат Галим бе изхвърлен като мръсно коте. Ако корабът се казваше Бат Бойко - дали щяха да смеят? 

Проблемът с газовите находища е голям. Много страни имат интерес. Но това боричкане забавя. Една е печелившите от забавянето е Русия

trunk

 Могат  - гонят .

paragraph39

Ердоган заплаши да изгони американските военни от базата „Инджирлик“

15 Декември 2019

Турският президент Тайип Ердоган заяви  в ефира на телевизионния канал A Haber, че Анкара може да затвори за американски военни базите   „Инджирлик“ и „Кюрейджик“ в отговор на евентуални бъдещи американски санкции..."За двете страни е много важно САЩ да не предприемат стъпки, които не могат да бъдат коригирани в отношенията ни. Разбира се, Турция ще даде отговор на всички американски санкции. Ще седнем и ще вземем решение. Ако е необходимо, ще затворим и „Инджирлик“, и „Кюрейджик," заяви Ердоган.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. Според Ердоган, C-400 ще бъде напълно действащи през април 2020 г. Вашингтон поиска отказ от сделката и в замяна Турция да придобие системите „Пейтриът“, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на последния модел изтребители F-35 на Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Засега Анкара отказа да прави отстъпки, припомня агенцията.
 

Кире

Между другото в България има злато. Дали османците няма да дойдат да си го вземат?

Доц.Трътлев

Не са рекли, не са дошли. Кой може да им попречи? Други са му приоритетите на Ердо засега - източното Средиземноморие. Докато имаме дюнери на всеки ъгъл, няма страшно.

Влез или се регистрирай за да коментираш