Медия без
политическа реклама

Турция издаде 151 доживотни присъди за опита за преврат

20 Юни 2019

Турски съд издаде доживотни присъди на 151 души в един от най-големите съдебни процеси за опит за сваляне на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г., съобщиха местните медии.

Съдът в Синчан, провинция Анкара, даде утежнени доживотни присъди на 128 души, при по-тежки затворнически условия, а други 23 получиха стандартни доживотни присъди, съобщи АФП. Общата цифра включва и 24 лица, осъдени по-рано днес.

Сред обвиняемите е и бившият командващ военновъздушните сили генерал Акин Йозтюрк, който ръководи т.нар. „Съвет Мир у дома“, който координира участващите в опита за преврат военни в цяла Турция, допълни БГНЕС.

Осъдените бяха обвинени в превземането на щаба на военните, службата на началника на Генералния щаб и убиването на 251 души по време на опита за преврат от инфилтрирани при военни гюленисти (ФЕТО).

Процесът започна на 22 май 2017 г. в затворен комплекс с висока степен на сигурност в района на Синчан в Анкара, който включва съдебна зала, специално създадена за заподозрени в опит за преврат.

ФЕТО използва своите симпатизанти, инфилтрирани в армията, за свалянето на правителството през лятото на 2016 г

Заподозрените във въздушната база "Акънчи" западно от Анкара, която служеше като главен щаб на превратаджиите и други военни бази, бяха заловени, когато опитът за преврат се провали благодарение на силната и безпрецедентна обществена съпротива.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата